Werk en kanker: Monica De Coninck op de 1e lijn

monica-de-coninck-kanker-werk-monica-de-coninck-cancer-emploi_940x400
16/05/2014
Geschreven door Emily Nazionale

Vandaag bindt Monica De Coninck (58), federaal minister van Werk, de strijd aan met allerhande maatschappelijke, arbeidsgerelateerde problemen. Achtentwintig jaar geleden was haar tegenstander van een heel ander formaat. Baarmoederhalskanker was zijn naam.
De sp.a-minister was dertig toen ze de diagnose baarmoederhalskanker kreeg, die opgespoord werd door een uitstrijkje.

Om de kanker te behandelen, moest ze een conisatie ondergaan. Dat is een operatie waarbij het gedeelte van de baarmoederhals wordt weggenomen waar de precancereuze letsels zich bevinden. Na de ingreep werd het snijvlak in het lab onderzocht en … het bleek kankervrij te zijn. Een nabehandeling, zoals bijvoorbeeld chemotherapie, was niet nodig. “Een week na de ingreep was ik alweer aan het werk”, zei de minister daarover aan de Vlaamse Liga tegen Kanker. “Het gros van de tijd dacht ik niet meer aan kanker. Mijn drukke professionele leven hielp me om de ervaring met kanker te verwerken.”

Door haar persoonlijke ervaring met kanker, begrijpt de minister maar al te goed het belang van je job te behouden na kanker.

Twee jaar geleden overhandigde de Vlaamse Liga tegen Kanker haar een dossier over werken na kanker. De inhoud? Ruim 300 getuigenissen van kankerpatiënten die aanklaagden dat ze problemen ondervonden om terug aan de slag te gaan: werkgevers die niet bereid zijn om de noodzakelijke aanpassingen te doen, weinig flexibele werkregelingen … In december vorig jaar zat de minister daarover samen met de sociale partners. Benieuwd of ze na 25 mei haar werk daaromtrent kan voortzetten …

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z