Parkinson spaart ook de stars niet

mdp-blog-16-stars-parkinson
29/04/2014
Geschreven door Barbara Delbrouck

De meeste parkinsonpatiënten houden hun ziekte lange tijd verborgen alvorens tot echte aanvaarding te komen. Vandaag ontpoppen sterren als Michael J Fox of Mohammed Ali zich tot woordvoerders van de parkinsongemeenschap en maken ze van hun beroemdheid gebruik om geld in te zamelen en het wetenschappelijk onderzoek te helpen vooruitgaan.

  • Acteur Michael J Fox

Michael J Fox schittert in de driedelige legendarische film “Back to the future”, tot hij in 1991 te horen krijgt dat hij de ziekte van Parkinson heeft. Hij is dan nog maar pas 30 en op het hoogtepunt van zijn carrière. Nadien gaat hij door een diep dal en verdwijnt hij van het doek, tot hij een paar jaar later zijn ziekte openlijk toegeeft en zijn carrière weer op het spoor zet.
Hij richtte een stichting op om onderzoek naar parkinsonbehandelingen te financieren, en schreef twee boeken over zijn strijd tegen de ziekte: Lucky Man en Always Looking Up.
Afgelopen september plaatste hij zijn ziekte opnieuw in de kijker, in “The Michael J Fox show” een serie geïnspireerd op zijn leven. Hij speelt daarin een voormalige tv-presentator die parkinson heeft en jarenlang wegblijft van het scherm, tot hij zijn comeback maakt als er een nieuwe behandeling wordt ontdekt. Het verhaal schetst hoe moeilijk het is om een geslaagde carrière te combineren met een gezin en de strijd tegen de ziekte…

  • Bokser  Mohammed Ali

Mohammed Ali, één van de bekendste boksers uit de geschiedenis, schittert in de jaren 70 in de ring. In 1980 beëindigt hij zijn carrière, en kort nadien krijgt hij de eerste symptomen van de ziekte. Vier jaar later valt het verdict: de ziekte van Parkinson.
Hij richtte in Phoenix (Verenigde Staten) het Mohammed Ali Parkinson Center op, een centrum dat gespecialiseerd is in de behandeling van parkinson en andere motorische stoornissen.

  • Modeontwerpster  Sonia Rykiel

De ondertussen 83-jarige Parijse modeontwerpster Sonia Rykiel hield haar ziekte bijna 15 jaar verborgen. Al die tijd lijdt ze in stilte en probeert ze haar symptomen te verbergen: beven, moeilijk lopen… In 2012 doet ze eindelijk haar verhaal, in haar autobiografie “N’oubliez pas que je joue”. Het boek gaat over haar moeilijke relatie met haar ziekte. Een ziekte die ze maar al te goed kent, aangezien ook haar moeder eraan leed. “Ik ben zo bang om anders over te komen dan de vrouw die ik altijd geweest ben”, verklapt ze aan het magazine “Elle” bij de publicatie van haar boek.

Tot de andere celebrity’s die aan parkinson leden, behoorden ook paus Johannes-Paulus II, de surrealistische schilder Salvator Dali, de Chinese staatsman Mao Zedong, en de Amerikaanse countryzanger Johnny Cash.

Meer info

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z