Diabetes verhindert tournee van Motorhead

diabete-tournee-motorhead_428x229
21/02/2014

Ziekte: niemand blijft ervan gespaard, zelfs niet de kwiekste rockers! Zo moest de beroemde heavymetalgroep Motorhead zijn Europese tournee annuleren, die normaal gezien deze maand van start moest gaan in Engeland. Oorzaak? De diabetesproblemen van zijn leadzanger en medeoprichter, de ondertussen 68-jarige Lemmy Kilmister.

“Nadat Lemmy al het mogelijke had gedaan om een hele reeks gezondheidsproblemen op te lossen die verband houden met zijn diabetes, kregen hij en de groep van de artsen te horen dat het nog te vroeg was om er weer volop in te vliegen en op tournee te gaan”, aldus hun manager in een persbericht.

De zanger kreeg in 2000 de diagnose type 2-diabetes en vecht sindsdien hard tegen deze ziekte, die heel wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Zo kan diabetes ogen en nieren beschadigen. Verder bemoeilijkt hij de wondgenezing, vooral aan de voeten. Dat kan bij niet-tijdige behandeling algauw tot gangreen leiden.  

Diabetes verhoogt ook het risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte (CVA). Roken en te veel cholesterol doen dat risico nog stijgen. Welnu, Lemmy Kilmister had de kwalijke neiging om te roken tijdens zijn optredens en heeft zijn slechte gewoonten dus moeten afleren…

Zijn ziekte is wellicht te wijten aan zijn wilde levensstijl, temeer omdat hij ook niet vies was van alcohol. Buikvet (abdominale obesitas) speelt namelijk een belangrijke rol bij de ontwikkeling van type 2-diabetes.

Net als miljoenen andere diabetici moet onze rocker voortaan gezonder eten, met minder vet en alcohol.

Een levensstijl die je niet echt vereenzelvigt met die van een rockster, maar die hij toch absoluut zal moeten volgen als hij zijn publiek uit de bol wil blijven doen gaan…

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z