Het eerste kunsthart ingeplant!

premier-coeur-artificiel-implante-eerste-kunsthart-ingeplant_428x229
27/12/2013

25 jaar, zoveel tijd had professor Carpentier nodig om een ambitieus project te verwezenlijken: de inplanting van een kunsthart bij de mens.

Deze Franse hartchirurg had al in 1988 een octrooi aangevraagd voor een bioprothese. Pas in 2013 werd de technologie echt ontwikkeld, waarna ze mocht worden uitgetest bij een mens.

Op woensdag 18 december werd het kunsthart met succes ingeplant bij een patiënt met hartfalen. Dat gebeurde in het Europees Ziekenhuis Georges Pompidou in Parijs. Een wereldprimeur! De man in kwestie leed aan terminale hartinsufficiëntie: zijn hart kon niet langer bloed rondpompen en de bestaande behandelingen hielpen niet meer. Net als duizenden anderen wachtte hij op een transplantatie. Met andere woorden: op een gezond (en compatibel) donorhart. Anders waren zijn overlevingskansen klein.

Deze technologische prothese, die ontworpen werd in samenwerking met ingenieurs uit de ruimtevaartindustrie, bootst zo getrouw mogelijk de vorm, het volume, het gewicht en de werking van het menselijk hart na. Ze zou bij minstens 65% van alle patiënten compatibel zijn.

Na deze eerste historische ingreep zullen nog andere patiënten met terminaal hartfalen een dergelijk kunsthart krijgen, in het kader van de eerste fase van de klinische tests.

Als de toestand van de eerste patiënt stabiel blijft en de andere tests slagen, zou dit kunsthart in de toekomst een volwaardig alternatief voor een harttransplantatie kunnen vormen.

Meer info over hartfalen

Bronnen 

Persbericht en website van Carmat, de firma die het kunsthart ontwikkeld heeft www.carmatsa.com

Persbericht van het Europees Ziekenhuis Georges Pompidou

http://presse.aphp.fr/une-premiere-mondiale-a-lhopital-europeen-georges-pompidou-ap-hp/

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z