Een schrijver onder de loep genomen

ecrivain-grunberg-creativite-mesure-experience-schrijver-grunberg-creativiteit-gemeten-experiment_428x229
06/12/2013
Geschreven door Emily Nazionale

Stel je de volgende situatie voor: een team wetenschappers met een ‘scientists block’. En dan plots op een dag ziet iemand het licht: “En als we nu eens de creativiteit van een schrijver zouden meten?” Een unicum in de onderzoekswereld. Proefkonijn van dienst: de Nederlandse schrijver Arnon Grunberg, bekend van o.a. De asielzoeker en Tirza.

Zo móet het wel gegaan zijn. Want hoe kom je anders op het idee om te gaan onderzoeken hoe het creatieve proces bij Arnon Grunberg verloopt? Nu, hoe Grunbergs verhaallijnen en personages precies tot stand komen, zullen we niet te weten komen, maar wel: wat gebeurt er met zijn lichaam? In zijn hoofd? Welke gevoelens heeft hij? Welke emoties uit hij? Kortom, is creativiteit meetbaar? Voor dit onderzoek stelt Grunberg zijn pen (zichzelf) twee weken ter beschikking van de wetenschap. De speeltuin van het gebeuren: Grunbergs woonplaats in New York, waar hij aan zijn nieuwe novelle schrijft.

Tijdens het schrijven krijgt Grunberg maar best geen visite, kwestie van zijn bezoekers niet af te schrikken met die gekke badmuts met elektroden op zijn hoofd. Het doel van die weinig flatterende accessoire? Zijn hersenactiviteit meten. De andere tools: een monitor die zijn hartslag meet. Verder: een huidgeleidingstest. Als Grunberg zich bijvoorbeeld zenuwachtig of angstig voelt, schieten zijn zweetklieren in actie waardoor de huidgeleiding verhoogt. Een ‘facereader’ detecteert Grunbergs gezichtsuitdrukkingen: is hij opgewekt, boos of verdrietig? Factoren die het schrijfproces beïnvloeden zoals vermoeidheid, de slaapkwaliteit, het drinken van cafeïne enzovoort worden ten slotte geregistreerd door middel van een vragenlijst.

In het najaar van 2014 wordt het onderzoek uitgebreid naar zijn lezers. Wat vinden zij van bepaalde fragmenten uit het boek? Is er bijvoorbeeld een verband tussen de waardering en de schrijfmomenten waarop Grunberg gemotiveerd of eerder moe was? Grunberg zelf is alvast heel benieuwd naar de resultaten van wat er in zijn hoofd omgaat tijdens het schrijven. De auteur wil ook graag weten wat zijn lezers ervaren wanneer ze een boek van hem openslaan. Hmm … Ook als ze het slecht vinden?

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z