Zwanger en kanker

interview-blog-tom_428x229_0
25/10/2013

«Ik heb jou lief…» is de titel van Tom Van Ryckeghems (32) fotoblog. De woorden zijn gericht aan zijn vrouw Lore, die zes maanden zwanger was toen tijdens een gewone zwangerschapscontrole kankercellen in haar bloed gevonden werden. De diagnose: acute lymfatische leukemie.

Hoe ging het verder na de diagnose? “Al snel bleek dat Lore chemotherapie moest ondergaan. Maar die term maakte ons bang: wat zouden de gevolgen zijn voor de baby? Er volgden veel gesprekken met het doktersteam en daaruit bleek dat de therapie uitstellen tot na de geboorte van de baby niet zonder risico is. Dus werd de chemo opgestart, omdat die volgens de dokters nu eenmaal de beste kans op genezing bood. Na 32 weken zwangerschap werd besloten om de baby te laten geboren worden, en kwam Kamiel ter wereld.”

Hoe is de geboorte uiteindelijk verlopen? “Onmiddellijk na de geboorte werd Kamiel weggedragen voor onderzoek, mijn vrouw heeft hem maar enkele minuten kunnen aanraken. Hij werd overgebracht naar een ander ziekenhuis en daar stelde men vast dat Kamiel tijdens de zwangerschap een herseninfarct had gehad. De dokter kon me bevestigen dat dit gebeurd was tijdens de periode dat Lore chemotherapie kreeg…”

En hoe maken jullie het vandaag de dag? “Mijn vrouw is sinds enkele maanden weer thuis. De intense behandeling is achter de rug en de leukemiecellen zijn weg. Ze ondergaat nu voor twee jaar een nabehandeling. Ik ben sinds kort ook weer aan het werk als leerkracht en fotograaf. De idee: het rustiger aandoen en meer in het ‘nu’ leven, want voor je het weet staat je hele leven op zijn kop. In ons geval was één telefoontje genoeg.”

Waarom ben je een blog gestart? “Iedereen heeft zijn eigen manier om de dingen te verwerken. Ik vind troost in bloggen. De afgelopen maanden was er nauwelijks tijd om te beseffen wat er gebeurt. Door foto’s te nemen dwong ik mezelf om stil te staan bij de kleine dingen des levens. Bijvoorbeeld: samen met je vrouw op een bankje zitten, je zoontje die iets doet waarin je je herkent… - gewone, dagelijkse gebeurtenissen ik voorheen niet genoeg koesterde. Dat foto’s mijn belangrijkste expressiemiddel zijn, mag niet verbazen. Fotografie is mijn passie.”

Ten slotte, wat vindt je vrouw van je blog? “Mijn vrouw laat me maar doen (lacht). Als ik specifiek een stukje over haar schrijf, bijvoorbeeld ter gelegenheid van onze huwelijksverjaardag, dan leest ze dat natuurlijk wel. Maar zelf zou ze geen blog opstarten, zij heeft meer aan een goede babbel. Met mijn blog wil ik eigenlijk vooral mijn vrouw in de bloemen zetten. Zij is elke dag weer zo moedig en sterk. (denkt na) Samengevat: mijn blog, dat is eigenlijk vooral een verhaal over liefde.”

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z