Oktober: borstkankermaand

interview-pink-ribbon-daniela-prepeliuc_428x229_0
03/10/2013

De maand oktober staat traditioneel in het teken van de sensibilisering tegen borstkanker, met de terugkeer van de jaarlijkse Pink Ribbon-campagne. We hadden een gesprek met een van haar ambassadrices, Daniela Prepeliuc, weervrouw bij RTL.

U bent Pink Ribbon-ambassadrice. Wat houdt die rol precies in en wat is het doel van de campagne? Als ambassadrice ben ik een beetje de spreekbuis van de Pink Ribbon-campagne: ik probeer vrouwen te overtuigen van het belang van borstkankerscreening. Ik heb speciaal daarvoor een videoclip opgenomen die te zien zal zijn op de site van Pink Ribbon, op de sociale netwerken en via Voo en Telenet.  
Pink Ribbon probeert zo veel mogelijk mensen bewust te maken van deze problematiek: vrouwen, mannen, jongeren, adolescenten, senioren … Borstkanker is een thema dat ons allemaal aanbelangt, want we kennen in onze omgeving allemaal wel iemand die te maken krijgt met de ziekte. In België krijgen dagelijks 26 vrouwen te horen dat ze borstkanker hebben. Elk jaar overlijden 3.000 vrouwen eraan. Gelukkig beschikken we over een uiterst doeltreffend wapen: screening! Zo is het aan te raden om vanaf 50 jaar om de twee jaar een mammografie te laten uitvoeren. Die screening moet echter vroeger beginnen als u risicofactoren vertoont, bijvoorbeeld als u een familielid hebt met borstkanker.

Waarom vindt u het belangrijk om u hiervoor te engageren? Ik verloor mijn moeder aan borstkanker, die helaas veel te laat bij haar ontdekt werd. Als je die ziekte, en het bijhorende leed, van dichtbij meemaakt,  kun je onmogelijk onverschillig blijven. Als vrouw voel ik me uiteraard persoonlijk betrokken bij de problematiek. Niet dat ik doodsbang ben voor de ziekte: ik ben bijzonder positief ingesteld en kan goed relativeren, maar laat me toch elk jaar screenen. Omdat ik weet dat dit mijn leven kan redden.

Welke boodschap wilt u doorgeven aan vrouwen? Het leven is kostbaar, we moeten er dus alles aan doen om gezond te blijven. Daarvoor hebben we twee wapens in huis: informatie en screening. Als een tumor vroeg ontdekt wordt – d.w.z. op het ogenblik dat hij nog geen 2 cm groot is – bedraagt het genezingspercentage 95%! Die positieve boodschap wil ik extra benadrukken, en daar vecht ik voor. Ik weet hoe moeilijk het leven vandaag kan zijn. Vrouwen zijn tegenwoordig superactief: ze hebben een carrière, een gezin en een relatie, die ze allemaal in goede banen moeten leiden, maar af en toe moet je toch even kunnen stoom aflaten en aan jezelf denken. Je moet gezond zijn om te kunnen blijven genieten van je gezin. En dat betekent onder meer dat je de nodige tijd moet uittrekken om regelmatig een mammografie te ondergaan.

Foto : Jean-Michel Clajot

Meer info

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z