Mijn blog, mijn ontspanning

DeMorgen_428x229_0
06/09/2013

Na zijn succesvolle gevecht tegen leukemie staat Laurent voor een nieuwe uitdaging: zijn lichaam stoot de ondergane stamceltransplantatie af. Via zijn blog en zijn Facebookpagina wil hij lotgenoten een hart onder de riem steken.

Je onderging een stamceltransplantatie ter behandeling van leukemie, maar je lichaam vertoont afstotingsverschijnselen. Wat betekent dat precies? In 2009 kreeg ik voor het eerst leukemie. Ik werd behandeld en bereikte een volledige remissie, maar herviel een jaar later. Na een tweede behandeling kwam ik opnieuw tot een volledig herstel, maar ditmaal wilde de dokter geen risico nemen: hij raadde een stamceltransplantatie aan. Twee jaar later, in 2012, doken echter de eerste tekenen op dat mijn lichaam de transplantatie afstootte. Dat heet Graft Versus Host Disease (GVHD). Pech, vooral omdat ik een uitzonderlijk ernstige vorm heb. Mijn huid en lever zijn aangetast, en ook mijn longen, maar dan in mindere mate. Ik houd veel vocht op en heb veel last van zenuwpijnen.

Je blog heeft al meer dan 300 ‘volgers’. Dat kan tellen! Ik wil graag zoveel mogelijk mensen bereiken – lotgenoten en hun familieleden, goede vrienden … – en helpen met de nodige informatie. Ik krijg regelmatig berichtjes van zieke personen die zeggen dat ze veel aan mijn blog hebben, dat mijn blog hen de moed geeft om door te zetten. Op hun beurt helpen de vele berichtjes mij om zelf niet op te geven: ze doen me beseffen dat ik niet alleen ben. Sommige ‘volgers’ zijn me zelfs al komen bezoeken in het ziekenhuis!

Heb je steeds de kracht om te bloggen? Soms gebeurt het dat ik enkele dagen of weken niet schrijf omdat ik te moe of te ziek ben, of weer in het ziekenhuis lig met een of andere aandoening. Maar ik zou mijn blog niet kunnen missen. Mijn blog is mijn belangrijkste communicatiemiddel en helpt me om alles te verwerken. Om me af te reageren kan ik bijvoorbeeld niet eens goed roepen, want ik heb ademhalingsproblemen. Aan een eindje rennen moet ik helemaal niet denken – ik kan niet eens stappen.

Uit je blog blijkt dat je positief ingesteld bent. Is dat een juiste indruk? Dat klopt, ik weet dat de leukemie normaal gezien niet terug kan komen. Ik zeg wel ‘normaal gezien’, want ik blijf realistisch, je weet immers nooit wat de toekomst brengt. Ik probeer dan ook om zoveel mogelijk van de kleine dingen des levens te genieten en mijn tijd optimaal te benutten. Vaak wil ik ’s avonds niet gaan slapen omdat er nog zoveel is dat ik wil doen! En natuurlijk denk ik wel eens aan een eigen huisje, mijn leven delen met een partner en ja, zelfs aan kinderen. Maar als gevolg van de afstoting is mijn uiterlijk erg aangetast en bovendien kan ik niet zelfstandig meer naar buiten … Dat bemoeilijkt de zaken, een lief komt jammer genoeg niet uit de lucht gevallen! Maar ach, dat komt misschien nog wel.

Foto : De Morgen

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z