Over borstkanker bloggen en schilderen

blog-cancer-du-sein-patricia-blog-borstkanker-patricia_428x229_0
09/08/2013

Omdat het fysiek te zwaar werd om het verhaal over haar ziekte telkens mondeling te vertellen, besloot Patricia een blog bij te houden over haar strijd tegen borstkanker. Een beslissing die achteraf ook therapeutisch zou werken.

Waarom ben je een blog begonnen?

“Eerst diende mijn blog vooral als communicatiemiddel met de ‘buitenwereld’. Uitzaaiingen op mijn longen zorgden ervoor dat ik heel kortademig was en moeilijk kon praten. Mijn blog liet me toe naasten op de hoogte te houden van mijn ziekteverloop, zonder telkens opnieuw te hoeven praten. Het was met andere woorden de enige mogelijkheid om mijn verhaal te kunnen doen.”

En waarom blog je nu?

“Nu ik weer stabiel ben en me beter voel is het een plek geworden waar ik mijn gevoelens neerschrijf. Wanneer ik bijvoorbeeld een mindere dag heb, is mijn ‘kankerblog’ een uitlaatklep. De dagen waarop ik me dan weer lekker voel, probeer ik ‘luchtige’ stukjes te schrijven op mijn andere blog ‘Scream Your Heart Out’ . Ik zeg wel ‘proberen’, want bloggen vereist een zekere discipline, en het is behoorlijk wat werk!”

Op je blog toon je enkele van je schilderijen rond borstkanker. Kan je daar iets meer over vertellen?

“Mijn strijd tegen borstkanker is tot hier toe een rollercoaster van gevoelens geweest. Die gevoelens heb ik proberen uit te beelden in mijn schilderijen.

  • Zo symboliseert het werk ‘Victory’ bijvoorbeeld de opluchting die ik voelde toen de eerste behandeling achter de rug was. De niet-ingeschilderde handen stellen mijn de borstamputatie voor.
  • Met ‘As I Am’ ga ik veel meer de confrontatie aan en toon ik mijn geamputeerde borst. ‘
  • Just Breathe’ stelt dan weer de ademnood voor waar ik mee worstelde.
  • ‘Paralyzed By Fear’ spreekt voor zich.

Net als schrijven, werkt schilderen therapeutisch voor mij: het helpt me mijn ziekte te aanvaarden.”

Foto: Rolf Vanbosche
 

Meer info

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z