Menopauze: een handleiding

blog-menopause-mode-emploi-blog-menopauze-handleiding_428x229_0
05/07/2013

Op haar blog ‘Ménopause: mode d’emploi’ (Menopauze: een handleiding) geeft Marie-Hélène met veel zin voor humor haar tips prijs om de ‘kwellingen’ van de menopauze, maar ook die van de premenopauze te lijf te gaan …

Vanwaar uw beslissing om een blog bij te houden? Ik heb al meer dan twee jaar een andere blog, ‘Let Fem’, over vrouwen boven de vijftig. Bij de vaststelling dat er nog geen bestond over het thema menopauze (of ik er toch in elk geval geen vond), was het voor mij dan ook een logische stap om met deze nieuwe blog te starten. Toen ik die bijzondere fase in mijn leven aanvatte, was ik niet op zoek naar technische, medische of commerciële informatie, maar wilde ik vooral ervaringen uitwisselen en emoties delen. Niet alleen het opzoekingswerk voor mijn artikelen, maar ook het uitwisselen van nuttige (en vaak ook humoristische) tips met andere vrouwen helpt me om beter te begrijpen wat mij overkomt. Het helpt ook om mij minder alleen te voelen.

Hoe beleeft u die overgang naar de menopauze? Voelt u zich ‘minder vrouw’? Het is echt een radicale omwenteling. Alles verandert gewoon. Niet alleen de menstruatie stopt (voor mij is dat trouwens veeleer goed nieuws, want ik heb er zoveel van afgezien!), ook lichamelijk en psychisch word je volledig overhoopgehaald. Ik ben verdikt, voel me vermoeid, slaap enorm veel, maar zeer slecht, transpireer vaak, ben overemotioneel … Ik voel me niet zozeer minder vrouw, maar wel een andere vrouw: een onbekende vrouw die ik nog moet ontdekken en ‘temmen’. Daardoor heb ik de neiging om mezelf weg te cijferen en minder sociaal te zijn, want ik herken de vrouw niet die ik geworden ben.

U schrijft op uw blog dat u het jammer vindt dat vrouwen zo weinig informatie krijgen over de ‘premenopauze’. Waarom? Ik vind inderdaad dat er een vreselijk gebrek aan informatie is over de ‘premenopauze’. Zo ontdekte ik pas onlangs het bestaan van die fase …. en dan nog wel op een Amerikaanse site! Zelfs specialisten zijn er niet altijd van op de hoogte. Toen ik nog mijn maandstonden had, vroeg ik aan mijn gynaecoloog uitleg over de symptomen die ik voelde en die goed op die van de menopauze leken. Welnu, ze stuurde me met een kluitje in het riet, met het argument dat ik meer dan 12 maanden voor het stoppen van de menstruatie toch nog niet van ‘menopauze’ kon spreken … Niets over de voortekens, niets over opvliegers (‘vapeurs’), niets over overvloedige maandstonden, helemaal niets! Ook dat is een van de redenen waarom ik mijn blog gelanceerd heb.

Meer info

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z