11 dagen zonder slaap: een record!

insomnie-11-jours-sans-dormir-slapeloosheid-11-dagen-zonder-slaap_428x229_0
26/07/2013

Hoelang kunnen we het volhouden zonder slaap? Een ietwat ongewone vraag die u zich misschien toch al eens gesteld hebt …

Terwijl sommigen vechten tegen hun slapeloosheid, en wanhopig in slaap willen vallen, proberen anderen integendeel zo lang mogelijk wakker te blijven.

De officiële recordhouder is een jonge Amerikaanse student Randy Gardner, die het 264 uur uithield zonder slapen. Zijn 11 slapeloze dagen leverden hem in 1968 een vermelding op in het Guinness Book of Records.

Sindsdien heeft hij al veel navolgers gekregen … al zullen ze hem nog niet zo gauw onttronen. Deze categorie werd nadien immers geschrapt uit het Guinness Book, gezien de schadelijke gevolgen van slaapgebrek voor de gezondheid. We hebben ons allemaal wel al eens een zombie gevoeld na een slapeloze nacht, laat staan na 11 slapeloze dagen.

Wetenschappers hebben trouwens de prestatie van Randy Gardner op de voet gevolgd, om de effecten van dit slaapgebrek te bestuderen op zijn mentale toestand. Balans? De jongeman werd al na korte tijd prikkelbaar en asociaal, kreeg concentratie- en geheugenproblemen, en zelfs aanvallen van paranoia en hallucinaties! Zo gaf hij zich uit voor een Amerikaanse voetbalster en begon hij te praten tegen een verkeersbord. Reden genoeg dus om er alles aan te doen om een goede nachtrust te hebben.

Meer info

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z