Sporten tegen alzheimer!

alzeimer-gym425x197
07/06/2013

Profiteren van de weldaden van sport om de ziekte van Alzheimer af te remmen: dat is wat de vzw Gymsana aanbiedt. Een gesprek met Thierry Boute, medeoprichter en coördinator van de vereniging.

Welk concept schuilt er achter de vzw Gymsana?
We organiseren aangepaste gymlessen voor senioren en personen die aan bepaalde chronische ziekten lijden, zoals alzheimer of parkinson. Doel: de strijd aanbinden met zorgafhankelijkheid, isolement en de negatieve gevolgen van ouderdom en van bepaalde aandoeningen.
Er bestaan verschillende lesformules, elk  gericht op specifieke aspecten, zoals valpreventie, ‘alzheimer-stimulatie’ enz.

In welke mate zijn personen met alzheimer hiermee geholpen?
We hebben uiteraard niet de ambitie om de ziekte van Alzheimer te genezen, wél om een aantal negatieve effecten te vertragen. Als demente personen lichamelijk en sociaal actief blijven, kunnen ze daardoor in zekere mate zelfstandig blijven en kan dit bovendien een positieve impact hebben op psychische en gedragsstoornissen (angst, agressie…), het valrisico, eetlust, slaap

Hoe verlopen de ‘alzheimer-stimulatieworkshops’ precies?
Het gaat om wekelijkse groepslessen van een uur. Een sessie begint altijd met een opwarming, waarna elke deelnemer aangepaste oefeningen krijgt, afhankelijk van wat hij of zij nog kan en nodig heeft.
We proberen onder meer de spieren en gewrichten te mobiliseren die ze dagelijks gebruiken. Zo laten we hen oefeningen doen waarbij ze ringen tot achter hun nek moeten brengen, als training om zich alleen te kunnen blijven aankleden of hun haar te kammen. Bij elke fysieke oefening horen ook geheugenspelletjes en cognitieve stimulatiespelletjes.

Kunnen deze workshops ook hun moreel verbeteren?
Absoluut! Onze trainingen zijn gebaseerd op een positieve en speelse aanpak, en we vinden dat enorm belangrijk. Personen met alzheimer worden immers dag in dag uit geconfronteerd met ‘falen’, ook al durven ze dat niet altijd zo verwoorden. Bijvoorbeeld als ze een naam vergeten of een voorwerp opbergen op de verkeerde plaats. Het feit dat we samen met hen een uur per week aan positieve bekrachtiging doen, kan een aanzienlijke psychologische impact hebben. Het is voor hen een goede manier om zich ‘geslaagd’ te voelen, zich uit te leven en hun hart uit te storten.

Waar hebben deze workshops plaats?
We zijn actief in Brussel (in het Nederlands en het Frans) en in Wallonië. Onze vzw is nog jong, maar we starten geregeld met nieuwe lessenreeksen op aanvraag. Geïnteresseerden zijn dus altijd welkom!
Info: www.gymsana.be

Meer info over de ziekte van Alzheimer

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z