De Ronde van Italië voor diabetici

cyclistes-diabetiques-stelvio-wielrenners-diabetici-stelvio_428x2291
14/06/2013

De hoogste bergpas van de Italiaanse Alpen beklimmen per fiets: dat is de uitdaging die tien personen met diabetes willen aangaan. Vanaf zaterdag starten ze met de beklimming van de zestig haarspeldbochten van de Stelvio-pas, om zo de top te bereiken op 2.758 hoogte.
Doel? Bewijzen dat ze over een flinke conditie beschikken en benadrukken hoe belangrijk het is om een uithoudingssport te beoefenen zoals fietsen, wanneer je met deze ziekte moet leven.

Om hen bij deze uitdaging te helpen, kan het team van amateurwielrenners rekenen op een coach van topklasse: Lucien Van Impe, de beroemde Belgische ex-wielrenner, die deze berg al eerder overwon tijdens de Ronde van Italië.

Verder krijgen ze versterking van Sergio Quisquater, een Vlaamse zanger die België vertegenwoordigde op het Eurosongfestival van 2002. Zijn aanwezigheid heeft niets te maken met zijn stemtimbre of zijn fietskunsten, maar alles met zijn levensstijl: gebrek aan lichaamsbeweging, te vette voeding, overgewicht … Sergio stapelt met andere woorden de risicofactoren op voor type 2 diabetes. Met zijn deelname aan het project wil hij het grote publiek bewustmaken van de risico’s van diabetes bij een ongezonde levensstijl. Geen overbodige luxe, want één op de twintig Belgen lijdt al aan deze ziekte.

Een zanger, tien diabetici en een wielerkampioen zetten koers naar een legendarische bergpas. Een vreemde combinatie die de belangstelling opwekte van Endemol, een Nederlands productiehuis gespecialiseerd in reality-tv. Vandaar zijn beslissing om het team drie weken lang te volgen, in een programma dat ‘Op naar de Stelvio’ gedoopt werd. U wilt dit bonte peloton zien afzien? Stem dan zondag om 18.45 u. af op de Vlaamse zender Vier.

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z