‘Hondenknuffelpauze’ in het ziekenhuis

chiens-enfants-hospitalises-honden-gehospitaliseerde-kinderen-428x299_0
17/05/2013

Het huiselijk nest verlaten om te worden opgenomen in het ziekenhuis: geen makkelijke opgave voor kinderen! Gelukkig zijn de pediatrische diensten ondertussen sterk geëvolueerd, kwestie van het verblijf van deze jonge gasten zo aangenaam mogelijk te maken: • De kamers krijgen steeds meer comfort, om meer ruimte te bieden voor de ouders, die er vaak 24 uur op 24 kunnen verblijven. • Er zijn les- en speellokalen. • In sommige ziekenhuizen hebben zelfs clowns hun intrede gedaan om de patiëntjes af en toe wat te vermaken.

Het CHR van Luik mikt zelfs op de troostende aanwezigheid van honden! Zo krijgen de kinderen twee keer per week de mogelijkheid om wat tijd door te brengen met een van de honden van de vzw ‘Un chien pour un sourire’ (“Een hond voor een glimlach”), die de dienst tien jaar geleden oprichtte.

Elke dinsdag en donderdag trippelen vijf kerngezonde en uitstekend verzorgde viervoeters discreet het ziekenhuis binnen, waar ze terechtkunnen in een speciaal daarvoor bestemde ruimte. Kinderen die fit genoeg zijn en die dat wensen, mogen hen om beurten gezelschap houden. Elk kind mag zich daarbij een halfuur vrij bezighouden met een hond, onder het waakzame oog van de hondenmeester, die zijn ‘protegés’ speciaal traint om te leren omgaan met zieke kinderen. Het kind mag hem strelen, knuffelen, borstelen of gewoon observeren.

Een bijna therapeutische ervaring voor deze kinderen, die het allemaal moeilijk hebben: een langdurige ziekte zoals leukemie, een zware ingreep, bewegingsproblemen na een ongeval, psychiatrische stoornissen zoals autisme … “Vaak is de hond een echte vertrouwenspersoon voor het kind”, vertelt Chantal Vanberg, hoofdverpleegkundige op de dienst pediatrie en hoofd van de vereniging. “Op die manier kan het zijn hart uitstorten en praten over de behandeling die het heeft ondergaan, over zijn angsten … Maar het is ook een aangenaam moment waarbij het zijn ziekte en zijn pijn even kan vergeten. Het lacht en voelt zich gerustgesteld en op zijn gemak in het gezelschap van zo’n hond. Daardoor slaapt het ook beter ’s nachts, aangezien de blijde ‘ontmoeting’ altijd ’s avonds plaatsheeft. Bovendien praten de kinderen maar wat graag met andere kinderen en verpleegkundigen over deze bijzondere ontmoeting, wat de behandeling vergemakkelijkt.” Kwestie van hen zo veel mogelijk een glimlach te bezorgen.

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z