Bipolaire stoornis: je durven blootgeven

depression-bipolaire-depressie-bipolair-428x229_0
13/05/2013

Via haar blog «bipolaire depressie» durft Nathalie Roche eindelijk te getuigen over haar leven met een bipolaire stoornis. Volgens haar nog altijd een taboeziekte.

Vanwaar uw beslissing om een blog bij te houden? Ik heb eigenlijk nooit graag geschreven. Als tiener heb ik wel eens enkele gedichten op papier gezet die niemand ooit gelezen heeft. In die tijd wilde ik mijn zwarte gedachten absoluut verborgen houden voor mijn naaste omgeving. Toen de diagnose depressie viel, was ik niet verrast, want ik voelde ze al een paar jaar in mij sluimeren. Alleen probeerde ik ze te negeren door hyperactief te leven. Bij mijn bipolariteit lag dat echter anders. Het is een stoornis waarover ik voordien nog nooit had gehoord. Dus begon ik te zoeken op internet, maar daar vind je van alles, waardoor ik steeds angstiger werd en me erg schaamde over mijn ziekte. Ik plooide me terug op mezelf en wilde vooral mijn ziekte tegenover iedereen verzwijgen. Ik dacht dat ik gek werd. Ik werd voortdurend gekweld door de vraag '“waarom ik?”. Wat was of waren de oorzaak(-aken) van mijn ziekte? Om een en ander beter te begrijpen, begon ik artikelen te zoeken over het onderwerp, naar een forum te surfen voor bipolaire patiënten … Ik vond echter geen beschrijvingen die overeenkwamen met mijn concrete situatie. Vandaar het idee om mijn eigen blog bij te houden, aangezien ik me niet terugvond in wat ik bij anderen las.

Hoe helpt uw blog u om beter om te gaan met uw ziekte? Op mijn blog deel ik mijn gevoelens, mijn angsten, onbehagen, eenzaamheid, overgevoeligheid, stemmingsschommelingen... Daarnaast zet ik er ook foto’s, songs en video’s op, kortom, links die beter mijn eigen realiteit weerspiegelen. Eindelijk durf ik over mezelf te praten. Ik stort mijn hart uit zonder angst voor andermans oordeel. Een soort loslaten dat ik nog niet aankan in het dagelijkse leven, maar wel in het virtuele leven, en dat me tot rust brengt.

Wordt er volgens u genoeg gepraat over bipolaire stoornissen? Nee, ik vind het nog altijd te veel een ‘taboeziekte’. Men heeft het bijvoorbeeld te weinig over de bevorderende ziektefactoren. Ik vind dat daar meer onderzoek naar zou moeten gebeuren. Als we precies weten hoe de ziekte ontstaat, kunnen we met meer vertrouwen naar de toekomst kijken.

Reacties
Goed van u Nathalie, dat je naar buiten durft te komen met uw ziekte, hier zul je zeker veel mensen mee kunnen helpen.
Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z