Mastectomie: tattoo als zelfaanvaarding

mastectomie-se-tatouer_0
19/04/2013

Hoe durf je als vrouw nog in de spiegel te kijken als een litteken de plaats heeft ingenomen van je borst(en)? Hoe kun je jezelf nog aantrekkelijk voelen als kanker je een van de basiselementen van je vrouwelijkheid heeft ontnomen? Sommige patiëntes moeten een of beide borsten volledig laten amputeren om hun tumor te laten verwijderen (mastectomie). Een bijzonder traumatiserende ervaring die hen zwaar aantast in hun vrouw-zijn.

Om hun littekens te verbergen en zich opnieuw te verzoenen met hun lichaam, laten sommige vrouwen hun borst tatoeëren met een motief naar keuze. Eén van hen is Molly, een 47-jarige Amerikaanse vrouw die een dubbele mastectomie en vervolgens een borstreconstructie onderging. Ze heeft er genoeg van om elke dag haar littekens te moeten bekijken, laat haar nieuwe borsten tatoeëren en ontwerpt haar eigen site: «Personal Ink». Op die manier wil ze haar louterende ervaring delen met lotgenotes die net als zij borstkanker hebben overleefd.

Via haar site wil ze vrouwen in contact brengen met artiesten-tatoeëerders en hen inspiratie geven voor tatoeagemotieven. De site is echter ook een volwaardig uitwisselingsplatform waar velen hun verhaal kwijt kunnen en hun eigen tatoeages posten. Een dergelijk forum is een extra bron van steun voor vrouwen met borstkanker.

 

Meer info

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z