Ding mee naar de titel van ‘Mr. HIV’

image_default940x400
01/03/2013

In de gaybars in het centrum van Brussel prijken sinds kort leuke affiches. Mannen poseren er onder de slogan «Mr HIV 2013»!

Kandidaten die zichzelf aanprijzen voor de verkiezing van de knapste seropositieve man? Een perspectief dat niemand onverschillig laat! En laat dit nu net de bedoeling zijn: het gaat om een shockcampagne van de organisatie Warning Brussels tegen de discriminatie waarvan seropositieven nog altijd het slachtoffer zijn.

De betekenis van deze affiches? Benadrukken dat poseren met de slogan ‘Mr. HIV’ niet zomaar onschuldig is. Ervoor uitkomen dat je seropositief bent – zelfs tegenover je naaste omgeving – blijft vandaag nog altijd moeilijk. Mensen botsen immers nog al te vaak op afwijzende reacties, als gevolg van de overmatige angst voor besmetting met deze “vreselijke ziekte”. Gevolg: personen met hiv durven zich niet te outen en blijven daardoor afwezig uit het publieke debat.

De organisatie wil seropositieven hun trots en hun plaats in de samenleving teruggeven, en ook de boodschap uitdragen dat hiv niet langer een doodvonnis hoeft te betekenen. Mensen met hiv kunnen vandaag perfect een lang en normaal leven leiden.

Een campagne die sommigen choqueert, want dreigt dit positievere beeld van aids de ziekte niet te banaliseren en eerdere preventieboodschappen te ontkrachten? Het is in elk geval een goede zaak dat het debat daarover gelanceerd is.

Elke maand nemen nieuwe ’andidaten’ voor de titel van Mr. HIV moedig hun plaats in op de muren van de gaybars in het stadscentrum. Het gaat om portretten die gemaakt werden tijdens de voorbije Gay Pride, waarbij – al dan niet seropositieve – voorbijgangers uitgenodigd werden om te poseren met de ‘Mr. HIV’-sjaal.

Meer info

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z