Dagboek van een slapeloze

journal-insomniaque2_0
29/03/2013

Op haar Franse blog ‘Journal d'une insomniaque’ schrijft Catherine Fouron de gedachten neer die tijdens soms lange slapeloze nachten door haar hoofd spoken.

Waarom bent u met die blog begonnen?
De behoefte om te schrijven kwam er toen ik net veertig was. Ik wou iets maken, ik wou de gedachten rond een wereld die van mij was onder woorden brengen. Ik had al jaren slaapproblemen, en rond mijn veertigste begon ik daar ’s nachts aan te denken als ik niet kon slapen. Ik wou schrijven, maar waarover? En ineens was het me duidelijk. Ik wou een stem geven aan al die innerlijke monologen die ik ‘s nachts hield, al die theorieën over het leven die ik onder mijn donsdeken spon terwijl andere mensen sliepen.

U hebt uw blogposts in de vorm gegoten van gesprekken met uw hamster. Vanwaar die keuze?
In mijn fantasie is Guy is de hamster die ik de schuld voor mijn slapeloosheid geef. Dat deed ik al lang voor ik met mijn blog begon! Om de mentale onrust die ik ’s nachts heb te verwoorden, moest ik hem aan het woord laten komen. Het is een beetje mijn eigen stem, als het comfort van de nacht de remmingen opheft. Die gesprekken met mijn hamster zijn een soort relaas van mijn slapeloze nachten.

Helpt het schrijven om uw slaapproblemen aan te pakken?
Schrijven helpt me niet alleen mijn slaapproblemen aan te pakken, mijn slapeloosheid krijgt er ook zin door. Ze heeft nu een bestaansreden. Ze heeft de vorm aangenomen van een doek dat ik moet weven en waarin ik de gedachten, de woorden, de fantasieën en de onzin weef die eigen zijn aan iemand die slaap te kort komt. Het eindproduct is een werk waarin de vaak sombere, maar rijke gedachten van de hersenen tot uiting komen. Vaak laten die zich meesleuren in een tikkeltje doemdenken.

Hebt u een boodschap voor andere mensen die aan slapeloosheid lijden?
Een slapeloze nacht levert soms heldere momenten op die maar heel zelden bij klaarlichte dag opkomen. We hebben het schemerdonker nodig om helder te zien. Uit die schemerzones komt onze waarheid, ontstaan onze diepste inzichten. Maar we moeten natuurlijk een manier vinden om te slapen.

Meer info slapeloosheid

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z