1,5 liter zuur in onze maag!

mediblog-zuur-maag-acide-estomac-428x229
08/02/2013

Anderhalve liter: dat is de hoeveelheid maagsappen die onze maag elke dag afscheidt om alles wat we innemen, te verteren. Die zure vloeistof moet het voedsel vermalen dat door de slokdarm gaat, zodat onze darmen het kunnen opnemen.

Normaal gezien mogen we dat krachtige natuurlijke zuur niet voelen, aangezien onze slokdarm een klep bevat die verhindert dat de maaginhoud kan terugvloeien. En toch hebben we allemaal wel al eens last gehad van zure oprispingen: het fameuze "zuurbranden".

Veel voorkomende oorzaak: de inname van eetwaren die onze maag trager vermaalt, zoals kruidige gerechten, vette producten, sommige groenten en fruit, of … chocolade. Een voorbeeld: wit brood blijft 1 à 2 uur in de maag zitten, terwijl vette producten zoals spek, gefrituurde gerechten of gebak met (slag)room er 6 à 8 uur over doen!

Deze voedingsproducten zitten letterlijk een tijdlang geblokkeerd in de maag. Daardoor stijgt het risico dat het maagsap ondanks alles terugvloeit naar de slokdarm, met dat vervelende zuurbranden tot gevolg.

U werkt vaak in drie happen zware maaltijden naar binnen en zakt meteen daarna onderuit voor de tv? Weet dan dat enkele veranderingen in uw leefgewoonten uw zure oprispingen al kunnen verminderen.

Bron: Physiologie de la sécrétion acide gastrique (fysiologie van de maagzuursecretie), prof. Jean-Claude Soulé. (www.hepatoweb.com).

 

Meer info

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z