Positief blijven ondanks herval

image_default940x400
21/12/2012

Cees Leonard was 48 toen bij hem beenmergkanker werd vastgesteld. Twee keer kwam de ziekte terug, maar op zijn blog probeert hij zo positief mogelijk te blijven.

Hoe is de beenmergkanker bij u vastgesteld?
Al enkele maanden had ik vage symptomen als vermoeidheid en ruis in mijn oren. In april 2004 heb ik wat bloed laten prikken door de huisarts en daaruit bleek dat er iets grondig fout was. Na twee beenmergpuncties en een radiologisch onderzoek viel de diagnose met zekerheid: multipel myeloom, ook wel beenmergkanker of de ziekte van Kahler genoemd.

Chemotherapie en een stamceltransplantatie hebben de ziekte drie lang onder controle kunnen houden?
Ja, dat lukte prima. Maar in december 2007 kwam de ziekte terug en had ik een andere chemotherapie nodig. Die draaide helemaal verkeerd uit. De ziekte bleef wel weg, maar tegelijk kreeg ik een ernstige vorm van polyneuropathie. De zenuwen in mijn armen en benen waren beschadigd. Zes maanden moest ik revalideren in het ziekenhuis en in een revalidatiecentrum. Sindsdien zit ik in een rolstoel en kan ik niet meer met de auto rijden. In de zomer van 2012 kwam de ziekte een tweede keer terug, deze keer in mijn rechterwang. Ik heb radiotherapie moeten ondergaan. Het waren zeer zware maanden, waarvan ik nu aan het herstellen ben.

Sinds december 2007 houd je een blog bij over je ziekte. Waarom?
Voordien stuurde ik al per e-mail nieuwsbrieven rond. Bloggen doe ik om drie redenen: om de problemen van mij af te schrijven, om mensen te informeren over mijn situatie en om alles bij te houden. Na enkele jaren lees ik graag nog eens na hoe het precies weer zat.

Ondanks die twee terugvallen klink je opvallend positief op je blog.
Van nature heb ik een heel optimistisch karakter. Je schiet er niets mee op door in een hoekje te blijven zitten. Maar ik heb ook een fantastisch gezin. Zij helpen me er doorheen. Tegenover hen heb ik niet het recht om chagrijnig te zijn. Ik probeer ook zo actief mogelijk te blijven. Een halve dag in de week werk ik bij de Avans hogeschool als adviseur IT bij het Leer- en InnovatieCentrum. Tijdens de zomer trek ik er geregeld op uit met de Scootmobielclub die ik vorig jaar mee heb opgericht. Voor de toekomst heb ik niet zoveel wensen. Zolang ik maar af en toe lekker kan eten en een flesje wijn kan opentrekken, is het voor deze jongen al lang genoeg.

Lees meer over botkanker

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z