Een glaasje voor de kleine: goed idee?

alcool-enfants-alcohol-kinderen-428x229_0
27/12/2012

Met Kerstmis, tijdens het klassieke nieuwjaarsbezoekje aan de grootouders of om een blijde geboorte aan te kondigen … Tijdens de feesten wil de champagne wel eens al te rijkelijk vloeien. En in de euforie van het moment durft iemand al eens voor te stellen om “een glaasje in te schenken voor de kleine”, gewoon om even te klinken.

Dat komt vaker voor dan we denken. Zo zou volgens een Amerikaanse studie bijna één op de drie kinderen op hun achtste al alcohol hebben gedronken. Hoe komen ouders er nu bij om zoiets toe te staan? Wel, net om hen een afkeer te doen krijgen van alcohol, zo blijkt. De onderzoekers bevroegen daarover de moeders van deze ‘vroege drinkers’. Ze kwamen daarbij tot de vaststelling dat één op de vier denkt dat dit hen tijdens de adolescentie van de drank zal afhouden. Terwijl 40% van mening is dat een alcoholverbod de verboden vrucht alleen maar aantrekkelijker zou maken.

Een goede strategie? Nee, wel integendeel. Het is immers bewezen dat, hoe meer alcohol men gebruikt op jonge leeftijd, hoe groter het risico is om als tiener probleemdrinker te worden. Een goede raad dus: wilt u uw kind deze week laten meegenieten van bubbels, kies dan resoluut voor alcoholvrij!

Bronnen: *Jackson C., Ennett ST., Dickinson DM., Letting Children Sip: Understanding Why Parents Allow Alcohol Use by Elementary School–aged Children, Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine *J. David Hawkins &al., Exploring the Effects of Age of Alcohol Use Initiation and Psychosocial Risk Factors on Subsequent Alcohol Misuse, Journal of studies of alcohol and drugs, May 1997

Meer info

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z