Zijn sporters intelligenter?

sport-intelligence-diabete-sport-intelligentie-diabetes_428x2291
02/11/2012

Wie beweerde ook weer dat we moeten kiezen tussen ons brein stimuleren en ons lichaam onderhouden? Welnu, het cliché van de sporter zonder hersenen krijgt alvast een flinke deuk. Zo heeft een recente studie aangetoond dat lichaamsbeweging niet alleen ons risico op diabetes vermindert, maar ook onze cognitieve prestaties verbetert.

Hoe gaat dat precies in zijn werk? Als we regelmatig bewegen, verhogen we ons maximale zuurstofverbruik, dit is de maximale hoeveelheid zuurstof die ons bloed kan vervoeren en die onze organen kunnen benutten bij lichamelijke inspanningen, waaronder ons brein. Resultaat: doordat onze hersenen meer zuurstof krijgen, verbeteren onze cognitieve functies, zoals ons geheugen.

Dat is echter niet het enige verrassende effect van sport dat deze Canadese onderzoekers hebben ontdekt. Lichaamsbeweging zou namelijk ook onze insulinegevoeligheid verhogen, met andere woorden: het vermogen van suiker om door te dringen in de weefsels. Een belangrijke factor bij de preventie van type 2-diabetes, want deze ziekte – die 1 op de 20 Belgen treft – wordt precies veroorzaakt door insulineresistentie. Nog twee goede redenen dus om uw sportschoenen aan te trekken!

Bron: Universiteit van Montréal (2012, October 29). Exercise makes middle-aged people smarter. ScienceDaily. Retrieved October 31, 2012

Meer info

Reacties
Sport heeft me altijd mentaal een goede ondersteuning gegeven . Cognietief sterker ? Gebruik steeds de intelligentie die je bezit , meer krijg je er toch niet uit :-) Ik alvast toch niet ;-)
Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z