Een plek voor partners van alcoholici

iStock_000007936990-428x229_0
23/11/2012

Verslavingspsychologe Isabelle Van der Sluis verleent online hulp aan mensen met een alcoholprobleem, maar ze houdt ook een blog bij, speciaal voor de partners. Die kunnen bij haar terecht voor anoniem en gratis advies.

In maart 2010 bent u een praktijk voor online hulpverlening begonnen, specifiek voor mensen met een alcoholprobleem. Hoe werkt dat precies?

Via e-mail help ik mensen inzicht te krijgen in hun alcoholverslaving en probeer ik hen te motiveren om er iets aan te doen. Vervolgens zoeken we samen uit wat de beste behandeling is. Online hulpverlening voor psychische problemen is in Nederland de laatste jaren helemaal tot ontwikkeling gekomen.

Opvallend: bij u kunnen alcoholverslaafden anoniem terecht?

Voor veel verslaafden is het moeilijk om hun probleem te bespreken omdat ze zich schamen. Anoniem, via internet, ligt de drempel heel wat lager om hulp te zoeken.

Uw blog voor de partners van alcoholverslaafden was eigenlijk een logisch gevolg van uw internetpraktijk?

Al snel kreeg ik tientallen mailtjes van partners van alcoholverslaafden. Het is duidelijk dat er weinig informatie bestaat over wat zij het beste kunnen doen in hun situatie, zelfs niet op het internet. Die vrouwen bleven dus vaak met heel wat vragen zitten. Via een blog, en ondertussen ook een Facebookpagina, kon ik daarop een antwoord geven.

Welke vragen komen het vaakst terug?

Heel veel vrouwen vinden dat hun man te veel drinkt, terwijl hun man net vindt van niet. Samen met deze vrouwen ga ik in een anonieme e-mail na hoe het nu precies zit met het alcoholgebruik van hun man. En hoe zij zich kunnen opstellen om hun man te helpen inzien dat hij een alcoholprobleem heeft, zodat hij zelf hulp gaat zoeken. Maar het is ook belangrijk dat zij goed voor zichzelf zorgen.

U doet dat bovendien helemaal gratis?

Op mijn website vinden ze al heel wat tips, maar als ze het antwoord op een vraag niet vinden, kunnen ze mij die altijd mailen. Ik geef hen gratis hulp, omdat ik vind dat deze groep vrouwen een duwtje in de rug verdient. Want hulp zoeken bij alcoholverslaving ligt voor de partners nog moeilijker.

Meer info

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z