Wordt u de 144.001ste orgaandonor?

don-organe-orgaandonatie_428x229_0
12/10/2012

144.000: zoveel Belgen hebben zich ondertussen laten registreren als orgaandonor. Zelf heeft u dat misschien ook al eens overwogen.

Maar hoe pakt u dat nu aan, zo’n registratie? Heel simpel: u downloadt het ‘formulier wilsverklaring voor orgaandonatie’ en geeft u het af in uw gemeentehuis.

Misschien kunt u dat komende zondag wel doen, als u gaat stemmen. Naar aanleiding van de jaarlijkse campagne ‘Beldonor’ bieden tientallen gemeenten hun inwoners de mogelijkheid om er zondag hun formulier te deponeren.

Daarnaast hangen er in de stembureaus straks affiches met de slogan “op 14 oktober stem ik voor het leven”. Een manier om eraan te herinneren dat veel patiënten wachten op een nier, longen, een hart… om in leven te kunnen blijven.

Spoor uw vrienden op Facebook aan om hetzelfde te doen: ook op Facebook kunt u aangeven dat u een orgaandonor bent. Op uw eigen profielpagina kiest u voor het delen van een 'levensgebeurtenis' (milestone), vervolgens voor 'gezondheid en welzijn' en dan voor orgaandonor.

Tussen haakjes: in België wordt iedereen automatisch als een vrijwillige donor beschouwd, tenzij hij duidelijk zijn weigering te kennen geeft of een naaste er zich tegen verzet. Een keuze die ondanks alles moeilijk blijft voor families in rouw. Stel daarom dit gebaar, om er zeker van te zijn dat uw familie deze beslissing nooit hoeft te nemen.

 

Bron: http://www.health.belgium.be/eportal/Healthcare/19080314?fodnlang=nl
Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z