"Ik heb mijn droom gerealiseerd dankzij parkinson"

blog-parkinson_428x229_0
28/09/2012

Parodoxaal genoeg maakte de ziekte van Parkinson de droom van Groninger Albert-Jan Bosch waar: na de diagnose kreeg hij eindelijk de tijd om zich volledig op het schrijven te storten.

In 2007 werd bij u de ziekte van Parkinson vastgesteld. Hoe kwam de ziekte aan de oppervlakte?

Heel geleidelijk aan kreeg ik losse klachten. Ik voelde me vaak heel moe en mijn linkeram stijfde af en toe op. Dan bleef mijn arm hangen en kon ik er niets mee doen. Ik had ook een heel klein handschrift gekregen. Op basis van die symptomen vermoedde mijn huisarts dat ik de ziekte van Parkinson had, ook al was ik pas 39. Na een onderzoek in het ziekenhuis bevestigde de neuroloog de diagnose.

Welke impact had de diagnose parkinson op uw leven?

In het begin niet zo veel: ik kon mijn werk als coördinator en leraar op een middelbare school verder zetten. Maar het werd steeds moeilijker, ik schakelde over op deeltijds werk en in de zomer van 2009 ben ik definitief gestopt.

Waarom bent u een blog over parkinson begonnen?

Ik heb altijd graag geschreven, en had al een blog met huis-, tuin- en keukentips. Tot ik in september 2010 bedacht dat ik ook een blog kon bijhouden over mijn ziekte van Parkinson. Niet om medelijden op te wekken, maar vooral om uitleg en voorlichting te geven. Zo kreeg ik ooit een heel ontroerende reactie van een 16-jarige jongen. Dankzij mijn verhalen begreep hij beter wat zijn vader overkwam.

Maar u schrijft meer dan alleen voor uw twee blogs?

Ik maak inderdaad ook interviews met patiënten en neurologen voor Papaver, het tijdschrift van de Nederlandse Parkinson Vereniging. En ik ben zo goed als klaar met mijn eerste boek. ‘Een beperkt leven’ vertelt over een man die net als mij op jonge leeftijd parkinson krijgt, en over de gevolgen die dat heeft voor zijn leven.

U vindt dat parkinson voor u ook een positief aspect heeft?

Als je parkinson krijgt, staat je leven stil. Maar dat is niet het eindpunt. Je kunt nog een tijd doorgaan en je leven aanpassen. Samen met anderen moet je naar oplossingen zoeken, om te doen wat je wel nog kunt. Voor mij heeft de diagnose ertoe geleid dat ik heel veel tijd kreeg om te schrijven. Daar had ik altijd over gedroomd, maar ik was er allicht nooit toe gekomen. Uit al die ellende is dus ook iets moois gegroeid.

Lees meer over de ziekte van Parkinson

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z