Heeft uw gemeente al een referentiepersoon dementie?

agent-alzheimer-commune-agent-alzheimer-gemeente_428x229_0
21/09/2012

Eerst worden voortdurend dezelfde zinnen herhaald, daarna neemt het geheugenverlies alsmaar toe. Waarna uiteindelijk de blik verstart.

Grootmoeder, ouder, partner… : gezien de toenemende vergrijzing krijgen veel mensen in hun nabije omgeving te maken met de ziekte van Alzheimer. Deze neurodegeneratieve aandoening treft meer dan 20% van alle 80-plussers.

Kan de patiënt thuis blijven wonen? Welke hulpmiddelen bestaan er? Welke alternatieve oplossingen? Stuk voor stuk vragen die naasten van een persoon met alzheimer zich stellen. Om hen te ondersteunen, bieden steeds meer gemeenten een referentiepersoon dementie aan, ook ‘Proxidem-agent’ genoemd.

Deze gemeenteambtenaar wordt opgeleid door de Alzheimer Liga en gaat gratis op huisbezoek. Hij geeft concrete informatie over de financiële steun waarop de patiënt recht heeft, het thuiszorgaanbod, de bestaande opvangstructuren in de gemeente of over de activiteiten voor senioren met dementie.

Een vijftiental Brusselse en Waalse steden bieden momenteel deze dienst al aan. Ze hebben daartoe het charter ‘Ville-Amie-Démence’ (‘Dementievriendelijke Stad’) ondertekend. Daarbij verbinden ze zich ertoe om acties te organiseren voor personen met de ziekte van Alzheimer of een aanverwante aandoening, en voor hun naaste omgeving.

Ook in Vlaanderen zijn er tal van vergelijkbare diensten beschikbaar en hebben al meer dan veertig gemeenten en steden, waaronder Brugge, het label ‘Dementievriendelijke gemeente’ gekregen.

Interesse? Neem dan snel contact op met de Alzheimer Liga, om te weten of uw gemeente meewerkt aan dit project. Vandaag, tijdens Alzheimer Café Day, heeft er in Brussel ook een voordracht plaats over de ‘Proxidem-agenten’, naar aanleiding van Wereld Alzheimer Dag.

Meer info

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z