10 miljard per liter bloed!

lymphome-journee-mondiale-lymfoom-werelddag_428x229_0
14/09/2012

4 à 10 miljard: zoveel witte bloedcellen zitten er in elke liter bloed die door uw lichaam stroomt.

Witte bloedcellen fungeren als echte soldaatjes: ze verdedigen ons lichaam tegen indringers van buitenaf. Niet te verwarren met de rode bloedcellen, die onze organen van de nodige zuurstof voorzien.

Bij de witte bloedcellen vinden we onder meer de lymfocyten, die garant staan voor onze immuniteit. Ze circuleren in het lymfvatenstelsel, een enorm netwerk van fijne kanaaltjes die door heel ons lichaam stromen. Het is vaak in de lymfocyten dat lymfoom ontstaat, een soort bloedkanker. Deze cellen beginnen dan ongebreideld te woekeren en vormen tumoren in diverse onderdelen van het lymfvatenstelsel.

Lymfoom is weinig bekend bij het grote publiek, ook al is het één van de meest voorkomende kankers en is de incidentie ervan in 25 jaar tijd verdubbeld. Vandaar dat de Franse organisatie "France Lymphome Espoir" vorig jaar de campagne "lymphormez-vous" (“lymformeer u”) lanceerde om de ziekte beter bekend te maken via humoristische spots. Dit jaar legt de organisatie, naar aanleiding van Wereld Lymfoom Dag, de nadruk op het belang voor patiënten om deel te nemen aan klinische tests en op die manier bij te dragen tot een verbetering van de behandeling.

Het klinisch onderzoek over lymfoom gebeurt binnen LYSA (the Lymphoma Study Association), een internationale organisatie die de inspanningen van Belgische, Franse, Zwitserse, Luxemburgse en Portugese onderzoekers coördineert. Omdat eendracht macht maakt!

Meer info

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z