Contactlenzen meten bloedsuiker

contact-lens_428x229_0
10/08/2012

Even prikken in de vinger: diabetespatiënten zijn er maar al te goed mee vertrouwd. Met behulp van een klein toestelletje hebben ze in een paar ogenblikken hun bloedsuikerspiegel (glykemie) gemeten.

Dat zou in de toekomst wel eens kunnen veranderen. Want straks ruilen ze de vingerprik misschien in voor een paar contactlenzen. Onderzoekers aan de Universiteit van Washington zijn namelijk lenzen aan het ontwikkelen die in een… oogwenk de bloedsuikerspiegel kunnen bepalen. En als dat nodig is, kunnen ze meteen ook het zicht corrigeren. De traanfilm, het waterige laagje op onze ogen, bevat immers informatie over onze lichaamsstoffen, onder meer onze bloedsuikerwaarden. De lenzen zijn uitgerust met een glucosedetector waardoor ze meteen alarm kunnen slaan zodra de bloedsuikerspiegel te laag of te hoog is.

Hoe zou dat in de praktijk moeten gebeuren? Via een kort alarmsignaal op de lens? Nee, daar zouden uiteraard alleen maar brokken van komen. Het alarm zou een discreet signaal geven zodat de persoon meteen kan reageren, bijvoorbeeld door op een klontje suiker te zuigen om zo zijn bloedsuikerspiegel te doen stijgen. Dankzij die automatische alarmfunctie zouden diabetici hun bloedsuikerschommelingen dus beter kunnen beheersen en tegelijk sneller hun waarden kunnen controleren.

Dit technisch huzarenstukje zou het leven van miljoenen mensen kunnen veranderen. Vooral dan van mensen met type 1-diabetes, die 4 tot 5 keer per dag hun bloedsuikerspiegel moeten meten.

Bron: Microsoft case studies http://www.microsoft.com/casestudies/Case_Study_Detail.aspx?CaseStudyID=4000011273

Meer info

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z