17 lachspieren

sourire-17-muscles-glimlach-17-spieren_428x229_0
17/08/2012

We lachen op automatische piloot naar onze buurman in de lift, naar de bakker die ons kleingeld teruggeeft, naar de collega’s rond de koffiemachine… Zo lijkt glimlachen wel een vorm van ochtendgymnastiek: we hebben er maar liefst 17 verschillende spieren voor nodig!

Al die moeite brengt ook iets op. Zo blijkt uit een recente Amerikaanse studie dat een simpele – en zelfs een geforceerde – glimlach al volstaat om de schadelijke effecten van stress te verminderen. Personen die met de glimlach een stresserende activiteit uitvoeren, krijgen sneller een normale hartslag terug dan wie dat al tandenknarsend doet. Straal dus van kop tot teen als u uw ex en zijn nieuwe vriendin tegen het lijf loopt. Bovendien hebben we 43 spieren nodig om de wenkbrauwen te fronsen. En waarom zouden we ons nodeloos uitputten?

Bronnen *Inserm, exposition "la chimie de l'amour" (tentoonstelling ‘de chemie van de liefde’) www.inserm.fr/mediatheque/infr-grand.../chimie-de-l-amour.bd-3 *Association for Psychological Science (2012, July 30). Grin and bear it: Smiling facilitates stress recovery. ScienceDaily
Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z