Een vaccin tegen roken?

vaccin-tabac-vaccin-tabak_428x229_0
06/07/2012

De hel van de eerste 24 uur heeft u doorstaan. Ook de angstaanvallen van de dagen daarna heeft u overleefd. Elke vlaag van goesting heeft u met glans overwonnen. Kortom, het is u gelukt om te stoppen met roken. Maar… net als een alcoholicus blijft u altijd een ‘roker op rust’, zoals u zelf al ondervonden heeft. Een rijke maaltijd, een paar glazen wijn, stress… : de verleiding om er toch nog eentje op te steken, is nooit veraf.

Jammer genoeg kan de minste ‘zonde’ u doen hervallen. Want nicotine mag dan niet de meest schadelijke zijn van de 4.000 toxische stoffen in sigarettenrook, ze is wel degelijk heel verslavend. Vandaar dat Amerikaanse wetenschappers op het idee kwamen om een vaccin te ontwikkelen dat ons eens en voorgoed immuun zou maken voor een verslaving aan nicotine.

Bedoeling is dat onze antilichamen de nicotine neutraliseren zodra die in ons lichaam terechtkomt. Op die manier geraakt de nicotine niet tot bij de hersenen, waar ze het sterkste effect heeft. Gevolg: geen heerlijk shot dopamine meer bij elke trek aan uw sigaret! Gevaccineerde rokers zouden daardoor niet langer genieten van het roken, wat hen eindelijk zou ’genezen’ van hun verslaving. Een aantrekkelijk perspectief, want jaarlijks sterven ongeveer 6 miljoen mensen[1] aan ziekten die verband houden met roken zoals longkanker, COPD, hart- en vaatziekten…

Ondertussen is het vaccin al met succes uitgetest op nicotineverslaafde muizen. Hoe hebben de onderzoekers dit huzarenstukje voor elkaar gekregen?

Allereerst dankzij de laboratoriumsynthese van antilichamen die zich specifiek richten tegen nicotine, alsof het om een virus zou gaan. Tussen haakjes, normaal beschouwt ons organisme nicotine niet als een virus.

Vervolgens analyseerde het onderzoeksteam de genetische code van deze ‘antinicotine-antilichamen’ en integreerde ze die in een – uiteraard ongevaarlijk – virus.

Zodra het virus werd ingespoten bij muizen, werd het geprogrammeerd om rechtstreeks binnen te dringen in de levercellen of hepatocyten. Deze staan bekend als heuse fabrieken voor tal van lichaamsnoodzakelijke stoffen.

De genetische code van de antinicotine-antilichamen drong dan automatisch door in het DNA van de hepatocyten, die er vervolgens de hele tijd begonnen te produceren.

Op die manier slokken miljoenen minisoldaatjes, die op natuurlijke wijze aangemaakt worden door het lichaam, de nicotine op zodra die in het bloed terechtkomt.

Na deze eerste proef op muizen willen de onderzoekers het vaccin nu ook testen bij ratten en primaten. En daarna bij mensen die al talloze keren tevergeefs hebben geprobeerd om te stoppen met roken. Al moeten die uiteraard eerst gemotiveerd zijn om te stoppen…

Meer info over COPD

Bronnen
[1]http://www.who.int/features/factfiles/tobacco_epidemic/tobacco_epidemic_facts/fr/index.htmlMartin J. Hicks & al., AAV-Directed Persistent Expression of a Gene Encoding Anti-Nicotine Antibody for Smoking Cessation. Science Translational Medicine, 2012
 

Meer info

Reacties
En nu nog een vaccin tegen ambetante en verzuurde mensen. Dringend liefst.
Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z