Ons brein telt 100 miljard neuronen

100-milliards-neurones-100-miljarden-neuronen_428x229_0
08/06/2012

100 miljard: dat is het geschatte aantal neuronen of hersencellen in ons brein. Elk neuron is verbonden met gemiddeld 10.000 andere. Samen vormen ze een uitgebreid communicatienetwerk.

Elk hersencel ontvangt en analyseert informatie en stuurt die door naar de volgende neuronen. Dat alles in een paar duizendsten van een seconde, via elektrische en chemische signalen.

Welk soort informatie passeert er zoal in onze hersencellen?

- De commando’s van de hersenen aan de motorische zenuwen, die onze organen en bewegingen sturen en coördineren.

- De boodschappen van onze zintuigen (huid, oren, neus, ogen, smaakreceptoren, binnenoor…) aan de hersenen.

- De informatie die we nodig hebben voor onze psychische en intellectuele activiteit.

Het brein is het meest complexe orgaan van het menselijk lichaam. Wetenschappers werken onverdroten om te proberen zijn talrijke mysteries te doorgronden.

Een beter inzicht in de werking van de hersenen moet op termijn leiden tot nieuwe behandelingen voor een aantal ziekten waarbij de neuronen betrokken zijn, zoals epilepsie, multiple sclerose, de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer.

 

 

 

 

Bron: Inserm – Larousse médical
http://www.inserm.fr/thematiques/neurosciences-sciences-cognitives-neurologie-psychiatrie/dossiers-d-information/neurones
http://www.larousse.fr/encyclopedie/medical/neurone/14789

 

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z