Modeontwerpster pakt muggen aan

mode-anti-moustique-malaria-mode-mosquito-malaria_428x229_0
21/06/2012

Wie zegt er dat mode en wetenschap niet kunnen samengaan? Een onderzoeker en een modeontwerpster bewijzen alvast het tegendeel: ze maakten een prototype van een kledingstuk dat muggen kan afhouden.

Het prototype tempert de onlesbare dorst van de muggen dankzij de samenstelling van het gebruikte weefsel: de stof werd namelijk op moleculair niveau geïmpregneerd met insecticide. Vervolgens werd dit technisch huzarenstukje in een origineel ontwerp gegoten: een kleurrijke body, met daarboven een sluier met kap, geïnspireerd op de Afrikaanse mode.

Vandaag worden muskietennetten nog steeds gedrenkt in een mugwerende oplossing. De nieuwe impregnatietechniek met muggenwerend middel op moleculair niveau zou nu veel doeltreffender zijn. Het weefsel kan immers drie keer meer insecticide bevatten en werkt dus langer.

Doel van deze ‘wetenschappelijk-artistieke’ creatie? Bijdragen aan de strijd tegen malaria, een ziekte die overgedragen wordt door de beet van sommige muggen. Malaria komt gelukkig niet voor in onze streken, maar wel in tropische gebieden zoals Azië, Latijns-Amerika en vooral Afrika ten zuiden van de Sahara, waar ze één van de belangrijkste doodsoorzaken blijft. Een problematiek die de ontwerpers – die allebei afkomstig zijn uit Afrika – bijzonder na aan het hart ligt.

Of ze binnenkort een ‘mugwerende kledinglijn’ zullen uitbrengen, valt nog te bezien. Maar het is hoe dan ook een zinvolle sensibiliseringsactie om het publiek bewust te maken van de perspectieven die de wetenschap biedt in de strijd tegen malaria.

Meer info over malaria

Bron:
Cornell University (2012, May 8). African designer and scientist fashion anti-malaria garment that wards off bugs. ScienceDaily.
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/05/120508152046.htm
Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z