Geef bloed en red een mensenleven

journee-mondiale-don-sang-wereld-dag-bloed-gever_428x229_0
14/06/2012

Zin om een leven te redden? Wel, u hoeft daarvoor geen vliegticket te boeken naar een oorlogsland of uzelf tussen een voetganger en de wielen van een verstrooide automobilist te gooien. Het volstaat om bloed te geven. Dit kleine gebaar redt elke dag miljoenen mensen die een bloedtransfusie nodig hebben na een ongeval, bij een operatie of als behandeling tegen een ziekte.

Om al die bloedgevers te bedanken, wordt vandaag de Werelddag van de Bloedgever gevierd.

Waarom precies 14 juni? Als eerbetoon aan Karl Landsteiner: hij ontdekte de verschillende bloedgroepen op 14 juni 1900. Dankzij deze wetenschappelijke doorbraak werd het slaagpercentage van bloedtransfusies aanzienlijk verhoogd.

De Oostenrijkse arts en bioloog stelde vast dat bepaalde bloedelementen verschillen naargelang het individu, en dat we daardoor niet zomaar bloed kunnen krijgen van elkaar. Voordien wisten wetenschappers niet waarom sommige transfusies slaagden, en andere een tragische afloop kenden.

Het opgevangen bloed wordt in het laboratorium verwerkt en gescheiden in verschillende onderdelen: rode bloedcellen, plasma, bloedplaatjes, … Ze worden dan gebruikt voor de behandeling van allerlei bloedingen of van bloedarmoede (te weinig rode bloedcellen), of zelfs om geneesmiddelen te ontwikkelen tegen bepaalde ziekten.

Er bestaan tal van bloedziekten, waaronder:

- Hemofilie, een zeldzame aandoening die een slechte bloedstolling veroorzaakt.

- Bloedkankers: chronische lymfatische leukemie, chronische myeloïde leukemie, lymfomen enz.

Volgens schattingen zou slechts één op de tien personen bereid zijn om bloed te geven.

Bron:

http://www.transfusion.be/index_nl.php

 

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z