Controleer wat u droomt

controlez-vos-reves-bedien-uw-dromen_428x229_0
25/05/2012

U zou ook liever domen over een paradijselijk eiland? Of avonturen beleven zoals Indiana Jones?

Nee: in plaats daarvan schiet u wakker, badend in het zweet, nadat u de helft van de nacht niet alleen gezakt bent voor uw examens, maar ook in een afgrond bent gestort en uw baas u heeft afgesnauwd.

En nadien heeft u alle moeite van de wereld om weer in slaap te raken. Alle relaxatie- en visualisatietechnieken ten spijt, krijgt u het maar moeilijk ingebeeld dat u op een warm strand ligt te soezen. Resultaat: u wordt wakker als een wrak en bent nauwelijks uitgerust. Nee, uw nachtelijke omzwervingen heeft u duidelijk nog niet onder controle.

En u bent niet de enige. Volgens een Britse studie heeft 21 % van de bevolking last van slaapstoornissen. Bij 15 % zijn nare dromen de boosdoener…

De sleutel tot een verkwikkende slaap ligt misschien wel bij een iPhone-applicatie. ‘Dream On’ werd ontwikkeld door een Engelse psycholoog en zou u weer op het pad van de mooie dromen moeten helpen.

Hoe? Zodra u in de paradoxale slaap komt, de meest ‘droomvriendelijke’ slaapfase, laat de iPhone een geluidsopname horen. Uw onderbewustzijn is zeer gevoelig voor zintuiglijke indrukken tijdens die slaapfase en zou beïnvloed worden door de aangename geluiden die als rode draad door uw droom lopen.

Knerpende takken onder uw voeten tijdens een boswandeling, zingende krekels in een weelderige tuin, deinende golven die uw boot naar de andere kant van de wereld brengen… Aan u om te kiezen wat uw nachtbestemming wordt!

Zodra u de iPhone op uw nachtkastje legt, registreert de applicatie al uw bewegingen. Ze start op wanneer u volledig onbeweeglijk bent, want vanaf dan belandt u in de paradoxale slaap. En als u uit bed springt, krijgt u een uitnodiging om uw droom te beschrijven en het relaas in een experimentele databank te stoppen. U kunt de vrienden die in uw droom verschijnen, ook taggen op Facebook.

Het gaat hier om een grootschalig wetenschappelijk experiment om na te gaan of we onze dromen kunnen beïnvloeden. Afgaand op de Facebook-commentaren ogen de resultaten niet eenduidig positief. Maar de toepassing is gratis en dus het proberen waard, niet?

Bron
University of Hertfordshire (2012, April 10). Mass participation dream experiment launches. ScienceDaily. Retrieved May 20, 2012
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/04/120410093325.htm

Meer info

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z