Kent u iemand met parkinson?

journee-mondiale-parkinson-wereld-dag-parkinson_428x229_0
11/04/2012

Vandaag is het Wereld Parkinson Dag. De ziekte van Parkinson is een evolutieve, neurologische aandoening die ongeveer 1 op de 100 65-plussers treft.

Waarom precies 11 april? Omdat het de verjaardag is van dr. James Parkinson. Deze Britse chirurg beschreef in 1817 als eerste de ziekte, onder de benaming ‘paralysis agitans’.

Jammer genoeg is de ziekte van Parkinson nog altijd niet te genezen. Wel bestaan er behandelingen die de symptomen sterk kunnen verminderen.

Bronnen:
*European Parkinson Disease Association
* Prevalence of parkinsonism and Parkinson's disease in Europe: the EUROPARKINSON Collaborative Study. European Community Concerted Action on the Epidemiology of Parkinson's disease, J Neurol Neurosurg Psychiatry. 1997 January; 62(1): 10–15.

 

Meer info

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z