Bloggen over kanker

cerisey-cancer-sein-cerisey-borst-kanker_428x229_0
19/04/2012

Op haar blog ‘Après mon cancer du sein’ (‘Na mijn borstkanker’) vertelt Catherine Cerisey over haar strijd tegen borstkanker, maar ook over het leven na haar kanker. Ze gaf met plezier antwoord op de vragen van MediBlog. - Waarom besliste u een blog bij te houden? Elf jaar geleden werd ik ziek. Zoals zovele patiënten zocht ik op internet antwoorden op alle mogelijke vragen over mijn ziekte: de resultaten van een onderzoek, hoeveel kansen ik had om het te halen, de ervaringen van lotgenotes… Helaas stond het internet nog in zijn kinderschoenen. Internet 2.0 bestond nog niet, en ook al vond ik een massa websites, er waren er maar weinig die me voldoening gaven en waarop ik concrete antwoorden vond. Toen mijn behandeling in 2009 afgelopen was, besliste ik dan ook om iets te lanceren wat ik tot dan toe nog niet gevonden had. - Welke boodschap heeft u voor vrouwen met borstkanker? Mijn blog omvat twee delen: in het eerste doe ik mijn verhaal, stap voor stap: van de diagnose tot mijn behandelingen, mijn hervallen en uiteindelijk mijn remissie. Ondanks mijn uitzaaiingen ben ik er elf jaar later nog altijd. Met mijn verhaal wil ik vrouwen de boodschap geven dat ook zij reden hebben om te blijven hopen en vechten. Anderzijds is het een blog met allerlei informatie over borstkanker: de vooruitgang in het onderzoek, nieuwe publicaties over de ziekte, films, humanitaire projecten, tips om de bijwerkingen van de behandeling beter te verdragen… Of gewoon hoe ik me voel als ik zin heb om dat op te schrijven. Op mijn blog roep ik ook op om de patiënt actief te betrekken bij zijn therapeutisch parkoers, onder meer dankzij de informatie die terug te vinden is op internet. De patiënt zijn gezondheid behoort hem toe, dus ook zijn behandeling. Artsen die weinig actief zijn op internet, moeten zich ‘bijscholen’, want de verhouding tussen patiënt en zorgverlener is aan het veranderen. Ik hoop dan ook dat vrouwen bereid zijn om mee te blijven met die onontkoombare evolutie, door mijn blog te lezen, informatie op te zoeken op het internet en bij te leren over kanker. - U bent sinds 2009 in volledige remissie. Voelt u zich nu ‘genezen’? Kanker is een geniepige ziekte. Jaren later kan ze plots weer toeslaan. Vandaar dat artsen ons nooit officieel genezen verklaren. Ik heb samen met mijn ziekte het woord ‘remissie’ leren kennen. Ondertussen heb ik leren leven met dit zwaard van Damocles boven mijn hoofd. Uiteraard ben je er na verloop van tijd minder mee bezig. Je moet net als iedereen je dagelijks leven in eigen handen nemen. Door een eigen blog bij te houden en mijn ziekte steeds beter te leren kennen, hou ik mijn kanker op afstand… of op zijn minst op een aanvaardbare en beheersbare afstand.  

 

Meer info

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z