Kunnen honden kanker opsporen?

chiens-diagnostic-cancer-poumon-honden-diagnose-long-kanker_428x229_0
23/03/2012

Ze doen niets liever dan aan onze voeten komen snuffelen als we onze schoenen hebben uitgetrokken, ze zijn dol op onze vuile was en ze ruiken lustig aan hun ‘grote boodschap’. Honden houden er vreemde voorkeuren op na als het om geuren gaat.

Maar het zijn ook speurneuzen. Sommige ruiken het kleinste kruimeltje in uw zak, andere leveren heuse krachttoeren af: een vermiste persoon terugvinden of een verdachte identificeren. Duitse wetenschappers hebben ontdekt dat onze trouwe viervoeters nog een uniek geurtalent hebben: ze zouden met één enkele ‘snuffel’ longkanker kunnen opsporen.

Hoe zijn die onderzoekers nu tot het idee gekomen om snuffelhonden kanker te laten opsporen? Om één van hun theorieën te bewijzen: de aanwezigheid van specifieke organische vluchtige stoffen in de adem van longkankerpatiënten. Ze konden die niet nauwkeurig opsporen met de huidige sensorische technologieën. Ze riepen daarom de hulp van honden om hun hypothese te bevestigen. De reukzin van honden is immers veel krachtiger dan een elektronische sensor.

Hoe verliep die snuffelsessie nu precies? Er werden ademstalen verzameld bij 220 vrijwilligers: niet alleen personen met longkanker, maar ook gezonde proefpersonen. Doel: nagaan of de honden in kwestie het onderscheid tussen beide konden maken. Resultaat: in 71% van de gevallen hadden de getrainde honden het juist. Meteen het bewijs dat kanker wel degelijk een geur heeft.

Niet dat snuffelhonden nu ineens pneumologen kunnen vervangen. Wel moet het huidige onderzoek worden voortgezet, zodat de technologie er op een dag in slaagt om de reukzin van honden te evenaren.

Source:
R. Ehmann &al., Canine scent detection in the diagnosis of lung cancer: revisiting a puzzling phenomenon, Eur Respir J. 2012 Mar; 39(3):669-76.

Meer info

Reacties
Inderdaad, honden kunnen de mensen heel wat bijbrengen. Ze zorgen voor balans in het leven van de jachtige mens en leren ons stil te staan bij onze manier van doen. Alleen, de mens moet dit durven onder ogen zien... In andere studies werd inderdaad ook al verwezen naar honden die bepaalde ziektes kunnen opsporen en niet alleen longkanker.
Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z