Chocolade: zoveel beter dan een kus!

chocolat-meilleur-baiser-chocolade-beter-kussen_428x229_0
17/02/2012

Chocolade geven met Valentijn: het blijft een topklassieker. En praktisch voor verstrooide zielen. De voorbije week lagen de etalages dan ook vol met hartvormige doosjes. Maar vanwaar komt deze ietwat vreemde traditie? Zegt u uw geliefde daarmee dat de paar minuten intens geluk die u haar biedt, u meer waard zijn dan de enkele kilootjes die ze zou bijkomen?

Want chocolade staat inderdaad voor intens genot. Een stukje smeltende chocolade onder de tong zou ons zelfs nog meer beroeren dan een passionele kus.

Dat blijkt in elk geval uit een experiment van een Britse neuropsycholoog. Hij registreerde de hartslag en de hersenactiviteit van een aantal proefpersonen terwijl ze passioneel hun partner omhelsden. Hij deed dat ook toen ze een stukje chocolade lieten smelten in hun mond. Resultaat: bij beide activiteiten werden tal van hersenzones gestimuleerd en sloeg hun hart op hol. Maar het effect duurde langer met chocolade.

Zal uw hartendief u ooit verlaten voor een doos pralines? Moeilijk te geloven dat chocolade op een dag de roetsjbaan van de liefde zou kunnen vervangen.

Wat er ook van zij, chocolade is een goede oplossing voor mensen met een broos hart. Eén van de bestanddelen, flavanol (die vooral in zwarte chocolade zit), zou namelijk de bloeddruk doen dalen. Regelmatig chocolade verorberen – zij het met mate – zou zo het risico op hartproblemen verminderen.

Maar dat geldt uiteraard niet voor alle problemen van het hart. Als Valentijn dus aan u voorbij ging, dan valt het nog te betwijfelen of een doos pralines u kunnen helpen…

Bronnen A. Buitrago-Lopez, J. Sanderson, L. Johnson, S. Warnakula, A. Wood, E. Di Angelantonio, O. H. Franco. Chocolate consumption and cardiometabolic disorders: systematic review and meta-analysis. BMJ, 2011; 343 http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6558775.stm

Meer info

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z