Rijden onder invloed van … griep?

conduire-grippe-rijden-griep_428x229_0
12/01/2012

Koorts, rillingen, opgeblazen ogen, een verstopte neus, beklemd gevoel enz. Met een griep of een zware verkoudheid, voelen we ons niet 100% lekker.

Een verzekeringsmaatschappij zag daar een wellicht interessante reden in om sommige schadegevallen niet te vergoeden. Zij bestelde een wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van griep op onze manier van rijden. Het resultaat is niet mals: wie met griep achter het stuur kruipt, zou even gevaarlijk zijn als iemand die net vier dubbele whisky’s heeft achterovergeslagen.

Lager reactievermogen, plotse stuurbewegingen of abrupt remmen. Uit onderzoek blijkt dat autobestuurders met griep veel minder aandacht besteden aan hun rijgedrag en geen acht houden met het verkeer rondom hen. De rijkunsten van deze bestuurders dalen met bijna 50%, wat ongeveer overeenkomt met dronken rijden.

Ruilen agenten straks de blaastest voor een thermometerproef, en riskeren we een boete voor rijden onder invloed van griep? Niet zo zeker. Maar agenten kunnen u wel aan de kant zetten, zodra ze u betrappen op niezen achter het stuur. Wanneer u niest, sluiten de ogen immers onwillekeurig gedurende enkele seconden. In combinatie met uw vertraagde reactievermogen tijdens een verkoudheid, verhoogt het risico op brokken dus danig. En niet te vergeten: de geneesmiddelen die onze toestand ‘opkrikken’, kunnen slaapverwekkende effecten hebben.

Besluit: bij deze hebt u een extra argument om uw baas te overtuigen dat … u niet op uw benen kunt staan. De volgende keer dat u in bed gekluisterd zit met griep, blijft u dus lekker liggen.

Meer informatie over verkoudheid

Bronnen
*persbericht – Young Marmalade
*Alan Smith, Effects of common cold on simulated driving, Cardiff University.
Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z