Oud, maar niet gek!

cerveau-seniors-rapides-hersenen-senioren-snel_428x229_0
06/01/2012

Sommige oudjes rijden 90 op de autosnelweg, anderen doen er een eeuwigheid over om hun kleingeld te tellen aan de kassa, nog anderen staan minstens drie haltes te vroeg recht om toch maar zeker van de bus te raken… Kortom, het lijkt er sterk op dat de hersenen van ouderen niet meer zo snel werken.

Studies over deze kwestie liegen er niet om: als we de beslissingssnelheid van een dertiger vergelijken met die van een tachtiger, delft de ‘derde leeftijd’ duidelijk het onderspit. En toch…

Uit een nieuwe studie blijkt dat het brein van ouderen eigenlijk even snel reageert als dat van een 25-jarige, in elk geval voor eenvoudige cognitieve taken zoals een woord herkennen. Dat ouderen trager zijn, komt gewoon omdat ze langer nadenken voor ze antwoorden, uit angst zich te vergissen.
Bij vergelijkbare cognitieve tests bleken oudere deelnemers immers even snel als hun jongere ‘concurrenten’ wanneer ze aangemoedigd werden om sneller te antwoorden. Bovendien gaven ze blijk van een voorbeeldige precisie. Meteen het bewijs dat de hersenen van onze senioren toch niet zo traag zijn als we denken.

Zou het verschil tussen jongeren en ouderen uiteindelijk hierin schuilen: dat jongeren heethoofden zijn, terwijl ouderen geleerd hebben om tien keer hun tong rond te draaien voor ze iets zeggen?

Ouderdom mag dan al een aantal cognitieve capaciteiten aantasten, onder meer het aandachtsvermogen, op zich leidt ze niet tot echte cognitieve stoornissen, zoals dat wel het geval is bij personen met de ziekte van Alzheimer, een echte vorm van dementie. Toch wordt dat allemaal nogal snel op één hoop gegooid, temeer omdat alzheimer zeer veel voorkomt bij 75-plussers.

Traagheid bij senioren een teken van wijsheid? Misschien zo gek nog niet.

Voor meer info over cognitieve stoornissen

Bron:
Jeffrey J. Starns, Roger Ratcliff, Gail McKoon. Evaluating the unequal-variance and dual-process explanations of zROC slopes with response time data and the diffusion model. Cognitive Psychology, 2012; 64 (1-2): 1
Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z