Wat wil uw slaaphouding zeggen?

position-sommeil-personnalité-houding-slaap-persoonlijkheid_428x229_0
09/12/2011

Wilt u iemand echt doorgronden? Wel, observeer hem dan’s nachts! Dat blijkt in elk geval uit een studie van een slaapspecialist. Net zoals onze lichaamstaal onze emoties verraadt, zouden onze slaaphoudingen boekdelen spreken over onze persoonlijkheid.

Slapen in foetushouding zou typisch zijn voor iemand met een ruwe bolster, maar een zachte pit. En blijkbaar zijn er velen uit dat hout gesneden, want het gaat om de meest voorkomende slaaphouding (41% van de respondenten).

Slaapt u in ‘houtblokhouding’, d.w.z. op uw zij en met uw armen gestrekt langs uw lichaam? Dan bent u een vlotte, sociale persoonlijkheid die makkelijk vertrouwen geeft aan anderen. Diegenen die in bed kruipen met de armen vooruit gestrekt, de zogenaamde ‘verlangers’, zouden daarentegen wantrouwig en cynisch zijn.

U ligt ’s nachts het liefst op uw rug met uw armen langs het lichaam, in soldaathouding? Dan hoort u thuis in de groep ‘rustig en bedaard’. Houdt u uw armen omhoog en rond uw kussen, in de zogenaamde zeesterhouding, dan kunt u goed luisteren en bent u hulpvaardig.

Nog anderen slapen in ‘vrije val’-houding: op hun buik, met hun handen rond hun hoofdkussen en hun hoofd opzij gedraaid. In dat geval zou het gaan om sociale, maar onrustige en zeer gevoelige persoonlijkheden.

Onze slaaphouding zou ook onze slaapkwaliteit beïnvloeden. Te vermijden: de zeester- en de soldaathouding. Deze houdingen leiden niet per se tot slapeloosheid, maar ze verhinderen wel een goede ademhaling. Gevolgen zijn een storend gesnurk en een minder verkwikkende slaap. De ‘vrije val’-houding zou dan weer goed zijn voor de spijsvertering. Een mogelijk nuttige tip nu de copieuze eindejaarsfeesten er aankomen.

Maar kunnen we onze nachtelijke gewoonten wel veranderen als we dat willen? Dat is niet zo zeker. Volgens de studie zijn we immers allemaal gehecht aan één bepaalde slaaphouding, die we elke nacht consequent aannemen. Slechts 5% verandert geregeld van houding. En u, welk type slaper bent u?

Bron: "What your sleeping style says about you", Chris Idzikowski, Web MD. http://www.webmd.com/sleep-disorders/features/what-your-sleeping-style-says-about-you

Meer info

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z