Kunt u een indigestie voorkomen?

crise-de-foie-indigestion-levercrisis-indigestie_428x229_0
28/12/2011

Ganzenlever, gevulde kalkoen, gebakjes, kerststronk met botercrème: het traditionele kerstmenu is niet bepaald licht verteerbaar. Vaak krijgen we het menu dan ook nog eens verschillende keren voorgeschoteld in één weekend: bij ouders, schoonouders, grootouders of bij oom en tante. Nog maar net de taart binnengeduwd bij de ene moeten we al rushen voor het aperitief bij de andere. Een heuse gastronomische marathon die we onszelf elke Kerst opnieuw moedig opleggen. En als we dan eindelijk bekomen zijn van die overdaad, wordt het alweer tijd om ons voor te bereiden op het oudejaarsfestijn.

Maar opgelet: de dis op zaterdagavond zou er wel eens één te veel kunnen worden. In plaats van uit de bol te gaan op de dansvloer bij klokslag twaalf, eindigt u het jaar misschien wel met hevige buikkrampen en misselijkheid. Als zoveelste slachtoffer van een indigestie.

De rijke of overvloedige maaltijden stellen uw maag immers zo zwaar op de proef dat hij niet meer kan volgen en er niet meer in slaagt om alles te verteren. In dat geval bestaat er maar één oplossing: al het ingenomen voedsel terugsturen naar af. Gevolg: misselijkheid en braken. Deze symptomen (misselijkheid, braken en buikpijn) zijn overigens niet te verwarren met buikgriep (gastro-enteritis). Bij deze laatste is er immers ook sprake van koorts en diarree.

Hoe dan ook, wilt u de overgang van oud naar nieuw niet doorbrengen op het toilet, hou dan maat tijdens de eindejaarsfeesten. Op die manier vermijdt u een indigestie en misschien ook wel een kater. Al is dat nooit helemaal zeker natuurlijk.

Voor meer info over buikgriep

Voor meer info over prikkelbare darm

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z