Kerstmis: euforie of dip?

depressie-kerstmis_428x229-428x197
23/12/2011

Kerstmis? Dat is feeërieke verlichting en versiering, typische kerstmarkten en hun onvermijdelijke glühwein. Inclusief de obligate kerstbomen achter elk raam en de traditionele familiemaaltijd. Kwestie van ons wat op te beuren in deze miezerige eindejaarsperiode…

Toch zijn er naast de onvoorwaardelijke kerstfanaten ook heel wat mensen die telkens weer in een dip raken tijdens de eindejaarsfeesten. Geen wonder dus dat de media ons bestoken met tips om ons deze te duchten ‘kerstblues’ te helpen overleven. Zozeer dat een mens zich op de duur zou afvragen: bestaat er echt zoiets als een ‘kerstdepressie’?

Er zijn hierover al tal van studies uitgevoerd. Verdict: de ‘depressietheorie’ blijkt niet te kloppen, want tijdens de feestperiode zijn er weinig zelfdodingen en psychiatrische opnames. Het aantal consulten op psychiatrische spoeddiensten daalt zelfs enkele weken voor Kerstmis, om nadien weer toe te nemen. Dus als u misselijk wordt van de melige kerstliederen en het bijhorende opgeklopte sfeertje, is dat toch nog iets anders dan een depressie, of erger nog: zelfdodingsgedachten.

Maar er bestaat wel zoiets als kerststress. Of er nu sneeuwvlokjes ronddwarrelen of niet, onze bankrekening smelt als… sneeuw voor de zon naarmate we kerstmarkten afdweilen en op shoppingexpeditie trekken om voor iedereen het ideale kerstgeschenk te vinden. Cadeaus inpakken, de kerstboom versieren, de feestdis klaarmaken en de race om alles klaar te krijgen voor D-day: Kerstmis lijkt ons meer uit te putten dan wat anders.

Dus nog even volhouden tot aan de laatste rechte lijn: u bent er bijna! Haal zaterdagavond eens diep adem, drink een glas en laat los. Want op zondag is het hoe dan ook Kerstmis.

Voor meer info over depressie

Bronnen
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7316683
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10611769
Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z