Zorgt bier voor stevige botten?

biere-pour-os-solides-bier-voor-stevige-botten_428x229_0
28/11/2011

Voor ijzersterke botten denken we meteen aan calciumrijke melkproducten. Terwijl we zelden of nooit op het idee komen om een biertje uit de koelkast te halen. Maar misschien is dat laatste nog niet zo slecht.

Een aantal wetenschappers hebben namelijk een onvermoede eigenschap ontdekt van onze nationale drank. Zo zou bier niet alleen onze dorst lessen en onze smaakpapillen verwennen, maar ook botdichtheidverlies helpen bestrijden, een typische ouderdomskwaal. Op die manier bestrijdt bier ook osteoporose, een ziekte die de botten broos maakt en heel wat vrouwen treft in de menopauze.

Vanwaar nu dat heilzame effect van bier? De verklaring ligt bij de hoge concentratie aan silicium, een mineraal dat een belangrijke rol lijkt te spelen bij de botvernieuwing. Bieren die veel gemoute gerst en hop bevatten, zouden ook het rijkst zijn aan silicium.

Moeten we nu cantussen voor ouderen gaan organiseren? Niet bepaald. Alcoholmisbruik is immers vernietigend voor het beendergestel. En dan hebben we het nog niet over het breukrisico, als u zo dronken bent dat u bijna niet meer op uw benen kunt staan. Wel hebben wetenschappers een betere botdichtheid vastgesteld bij zestigers die zichzelf als ‘matige’ bierdrinkers bestempelen. Dat betekent concreet: één glas per dag voor vrouwen, twee per dag voor mannen.

Maar opgelet: volgens verslavingsspecialisten is elke dag een glas alcohol ‘nodig’ hebben al een vorm van alcoholisme. Voor gezonde beenderen beperkt u zich dus wellicht beter tot melkproducten. Hou bier dan voor het plezier… en uiteraard met mate.

Voor meer info over osteoporose

Bronnen
*Tucker et al. Effects of beer, wine, and liquor intakes on bone mineral density in older men and women. American Journal of Clinical Nutrition, Feb 25, 2009
*Casey et al. Silicon and brewing, Journal of the Science of Food and Agriculture, February 2010
Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z