Is trouwen gezond?

huwelijk-goed-gezondheid_428x229-428x197
11/11/2011

“Ze trouwden en ze leefden nog lang en gelukkig”: dit heerlijke zinnetje kregen we vaak te horen als kind. Tot we met het ouder worden beseften dat dit happy end lang niet altijd uitkomt of zelfs een regelrechte leugen blijkt. Het huwelijk is nu eenmaal niet automatisch synoniem van geluk. Niettemin zou een gelukkig huwelijk wel garant kunnen staan voor een lang leven. Dat blijkt in elk geval uit verschillende studies over dit onderwerp: een geslaagd huwelijk zou goed zijn voor de gezondheid.

Zo heeft een Amerikaanse studie¹ aangetoond dat gehuwde personen – en mensen die gelukkig zijn in de liefde – een lagere bloeddruk hebben dan alleenstaanden. Zelfs als die singles kunnen rekenen op een grote familie- en vriendenkring. Een te hoge bloeddruk veroorzaakt op termijn schade aan de slagaders. Dat verhoogt dan weer het risico op hart- en vaatziekten, zoals een cerebrovasculair accident (beroerte) of een hartinfarct, de twee belangrijkste doodsoorzaken in België.

Levert deze studie nu extra munitie voor bejaarde echtparen die voortdurend vrijgezellen bestoken met uitspraken als “zeg, wanneer ga jij je nu eindelijk eens settelen?” Niet per se! Volgens diezelfde studie hebben ongelukkig getrouwde mensen immers een hogere bloeddruk dan vrijgezellen. Beter alleen dus dan in een slechte relatie. Wie enkel in het huwelijk gelooft, is bij deze dus de mond gesnoerd.

Ongelukkig in de liefde? Geen paniek: er bestaan nog andere manieren om uw bloeddruk te verlagen.

Voor meer info over hoge bloeddruk

¹Holt-Lunstad J, et al "Is there something unique about marriage? The relative impact of marital status, relationship quality, and network social support on ambulatory blood pressure and mental health." Ann Behav Med 2008; DOI: 10.1007/s12160-008-9018-y.
Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z