Ook mannen hebben hun menopauze

menopause-hommes-menopauze-mannen_428x229_0
18/10/2011

Mannen en vrouwen zijn gelijk voor de wet. Althans in theorie. Want de regel gaat niet helemaal op bij het ouder worden. Mannelijke vijftigers hangen bijvoorbeeld graag de knappe grijsaard uit (Richard Gere!). En als het even kan, paraderen ze met genoegen aan de arm van een jonge schoonheid, om zo hun viriliteit extra in de verf te zetten. Een schril contrast met hun vrouwelijke leeftijdsgenoten. Die kamperen in volle menopauze, hebben last van opvliegers en maken zich zorgen over het verlies van hun vruchtbaarheid.

Wel beste dames, we hebben groot nieuws voor u: ook mannen kunnen de speelbal worden van hun hormonen! In dat geval spreken we niet van menopauze, maar van andropauze. De oorzaak ligt bij een abnormaal grote daling van het testosterongehalte, het mannelijke geslachtshormoon. Normaal kunnen mannen zich tot hun allerlaatste snik blijven voortplanten. Maar slachtoffers van een andropauze worden plots onvruchtbaar en vallen ten prooi aan allerlei hinderlijke symptomen.
Er is wel een klein verschil. Geen enkele vrouw ontsnapt aan de menopauze, terwijl slechts een minderheid van de mannen een andropauze krijgt. Zo vertoeft slechts 7% van alle mannelijke 60-plussers in de andropauze, terwijl dat bij 80-plussers 35% is¹.

Wat houdt die ’mannelijke menopauze’ nu precies in? Wel, het gaat om min of meer dezelfde symptomen als bij vrouwen: vermoeidheid, slaapstoornissen, stemmingsschommelingen, depressie enz. Met als toetje uiteraard de onvermijdelijke opvliegers. Toch ligt de belangrijkste klacht bij mannen… onder de gordel. Vanaf de andropauze is het dus hun beurt om hoofdpijn te veinzen. Want minder testosteron staat gelijk aan een kleiner libido, en soms zelfs erectiestoornissen. Ook het lichaam van onze adonissen op leeftijd ondergaat enkele veranderingen. Hun spieren smelten als sneeuw voor de zon en maken plaats voor een rond buikje, als dat er al niet hangt tenminste. Besluit: vrouwen krijgen bij manier van spreken een baard bij het ouder worden, terwijl mannen hem net verliezen. Een flinke deuk dus in het imago van het ’sterke geslacht’. Gelukkig kunnen de symptomen van de andropauze net als die van de menopauze onder controle worden gehouden dankzij hormonale behandelingen. Kwestie van het evenwicht tussen de geslachten te herstellen.

Voor meer info over de menopauze

¹VERMEULEN, A., & KAUFMAN, JM.  Ageing of the hypothalamo pituitary testicular axis in men. Hormones Research, 52, 209-214, 1995.
Reacties
ik had nog nooit van andropauze gehoord, eerlijk gezegd hoop ik dat ik de knappe grijsaard uit kan hangen en niet de speelbal van mijn hormonen word. Ik moet wel zeggen dat ik alle respect heb voor vrouwen omdat hun dat wel moeten. En ik steun mijn lieverd er dan ook helemaal in door haar sexy grijsaard te zijn en me een beetje op en neer te laten bewegen door daar emotionele speel bal te zijn dan voelt ze zich minder alleen.
Als ik eerlijk ben hoop ik wel dat mijn man in de mannelijke overgang komt want hij begrijpt mij totaal niet en zegt dat ik me niet moet aanstellen dus ik gun hem een koekje van eigen deeg
Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z