Ongewone alcoholtests

gadget-alcootest_428x229_0
27/10/2011

Ben ik nog in staat om te rijden? Die vraag hebt u zich ongetwijfeld al meer dan eens gesteld. Denk maar aan die keer toen u na een rijkelijk overgoten maaltijd nog achter het stuur kroop. Of toen u zag in welke toestand uw zogezegde ‘Bob’ van de avond verkeerde.

Ooit al meegereden met een chauffeur waarin u niet teveel vertrouwen had? Wel, neem voortaan alle twijfels weg en geef hem volgende keer gewoon uw sleutelhanger. Niet om hem uw wagen toe te vertrouwen, maar om hem te onderwerpen aan een snelle alcoholtest. Een Chinees bedrijf heeft immers een leuk alternatief bedacht: in plaats van een traditioneel fluitje, is uw sleutelhanger nu voorzien van een alcoholtest. U blaast en het toestel berekent in een paar seconden de alcoholconcentratie in uw bloed. Als het groene lichtje begint te branden, mag u starten. Bij het gele lichtje wacht u beter voor u achter het stuur kruipt. Is het lichtje rood, dan moet u snel een Bob zoeken die naam waardig, of een taxi bellen.

In Japan ontworpen ze een alcoholtesthorloge om de gevaren van de ‘pousse-sake‘ te snel af te zijn. Een trendy Nieuw-Zeelander heeft dan weer de zogenaamde ’breathalizer jacket‘ ontworpen. Daarbij blaast u in het uiteinde van uw kraag voor u zich in het verkeer begeeft. Ook sommige GPS-systemen kunnen u al vertellen of u niet teveel op heeft. Kortom, originele alcoholtests lijken echt wel in de lift te zitten. Maar worden die gadgets ook erkend bij een geschil met de politie?

Een radicalere optie is het alcoholslot (of ‘alcolock’). Deze test is rechtstreeks verbonden met het startsysteem van uw wagen. Hebt u een glas te veel op, dan verroert de auto geen vin. Dit is wellicht het middel om ongevallen in de toekomst te voorkomen. Sinds oktober 2010 kan dit systeem trouwens verplicht worden voor personen die veroordeeld zijn voor dronken rijden, als alternatief voor het intrekken van het rijbewijs. Een nieuw wapen tegen recidivisten!

En u, hebt u vaak moeite om te kiezen tussen drinken en rijden?

 

Meer info

Reclame
De ziekte van de week
dmla_intro

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van een ernstige visusstoornis bij 60-plussers in België. Soms vermindert die aandoening de autonomie in sterke mate.
Gelukkig bestaan er behandelingen voor bepaalde vormen van LMD. Ze kunnen de evolutie afremmen en in sommige gevallen de verloren gezichtsscherpte zelfs een beetje terugwinnen! Daarvoor is het wel uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

Ziektes van A tot Z
Ziektes van A tot Z